SLADICE
Prosena kaša z jagodno omako in čokolado
Sestavine:
- prosena kaša
- Pomursko mlejko
- sladkor
- maline
- čokolada
Priprava:
Proseno kašo kuhamo v mleku 30 min. Za 100 g prosene kaše potrebujemo 800 mL mleka in dve žlici sladkorja.
Ohladimo, dodamo maline in čez vse skupaj naribamo čokolado.
Dober tek!
SLADICE
Skutni-češnjev zavitek
Sestavine:
- testo za zavitek
- Slovenska domača skuta
- češnje brez koščic ali češnjev kompot
- vanilijev sladkor
- sladkor
- moka
Priprava:
Če uporabljamo češnje iz kompota, jih pred uporabo precedimo skozi sito.
Testo za zavitek razprostremo na suho, rahlo pomokano krpo. V skledi zamešamo polovično količino češenj, vanilijev sladkor in sladkor. Vse skupaj razporedimo po testu in po vrhu razporedimo še drugo polovico češenj. Krpo dvignemo na eni strani in vse skupaj zavijemo v zavitek. Pečemo v pečici na 180 °C 45 min.
Dober tek!
SLADICE
Torta Kiseljak Veseljak
Sestavine:
- tortno dno
Za nadev:
- 4 listi želatine
- 380 g Slovenske domače skute
- 25 ml sladke smetane Pomurskih mlekarn
- 150 g sladkorja v prahu
- 500 g malin
Priprava:
Tortno dno lahko naredimo iz biskvitnega testa ali pa ga pripravimo iz 100g masla in 25 dag biskvitnih ali piškotnih drobtin (maslo stopimo, dodamo zdrobljene kekse, dobro premešamo, porazdelimo po modelu in potlačimo).
Želatino namočimo v hladni vodi, skuto pretlačimo in ji dodamo sladkor v prahu. Želatino ožamemo in jo raztopimo v malininem soku na rahlem ognju, dodamo k skutni masi, premešamo, dodamo še 250 g malininega pireja in stepeno smetano. Vse še enkrat rahlo premešamo. Kremo porazdelimo po modelu. Ohladimo v hladilniku.
Torto vzamemo iz tortnega modela in okrasimo s preostalimi malinami.
Dober tek!
SLADICE
Pijana nevesta
Sestavine za biskvit:
- 3 jajca
- pecilni prašek
- 9 žlic moke
- 9 žlic sladkorja
- 9 žlic olja
- 9 žlic Pomurskega mlejka
Sestavine za nadev:
- za poliv 200 ml Pomurskega mlejka in 50 ml ruma
- za kremo 1 gost vanilij puding
- za premaz stepena smetana Pomurskih mlekarn in čokolado za preliv
Priprava:
Za biskvit dobro premešamo vse sestavine. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Maso zlijemo na namaščen model za peko in pečemo 15 minut. Po ohlajenem biskvitu polijemo mleko in rum, nato pa dodamo plast gostega pudinga (ki ga skuhamo po navodilu na embalaži) ter premažemo s sladko smetano in polijemo z raztopljeno čokolado.
Dober tek!
SLADICE
Grouzdni rejtaš
Sestavine:
- listnato testo
- 250 g belega grozdja
- 250 g rdečega grozdja
- 250 g Slovenske domače skute
- 100 ml kisle smetane Pomurskih mlekarn
- 70 g drobtin
- 15 g Slovenskega surovega masla
- 100 g sladkorja
- 1 zavoj vanilijevega sladkorja
- 3 jajca
Priprava:
Testo razvaljamo in razvlečemo in ga premažemo z raztopljenim maslom in vodo. Očistimo grozdje, v skuto in kislo smetano pa vmešamo slakor, vanilij slador in 2 jajca. S to maso premažemo testo, dodamo grozdje in drobtine in zavijemo. Položimo na papir za peko v pekač. Pomažemo ga s stepenim jajcem in kislo smetano. Pečemona 180 stopinj cca. 40 minut.
Dober tek!
SLADICE
Krapeci
Sestavine za testo:
- 10 dag ostre moke
- 20 dag mehke moke
- 3 g soli
- 1 žlica sladkorja
- 1 zavitek suhega kvasa
- 5 dag Slovenskega surovega masla
- žlica olja
- 2 rumenjaka
- 1,5 dl toplega Pomurskega mlejka
Sestavine za nadev:
- 1 l Pomurskega mlejka
- 360 g riža
- 2 zavitka vanilij sladkorja
- sladkor in sol po okusu
- 0,5 kg Slovenske domače skute
- 2 jajci
- 2 do 3 dl kisle smetane Pomurskih mlekarn
Sestavine za poliv:
- 1 jajce
- 3dl sladke smetane Pomurskih mlekarn
- 10 dag mletih orehov
- sladkor po okusu
Priprava:
V moko razdrobimo maslo, dodamo vse ostale sestavine in umesimo v gladko testo. Premažemo z oljem in pustimo počivati. V veliki kozici segrejemo mleko do vretja, dodamo oba sladkorja in sol (po okusu) in dobro opran riž. Kuhamo ob neprestanem mešanju, vendar pazimo, da mleko ne zavre. Ko je riž kuhan, kozico odstavimo in riževo maso ohladimo.
Ko je riževa masa ohlajena, mu dodamo skuto, 2 jajci in smetano. Testo razvaljamo in ga položimo v pekač obložen s papirjem za peko. Na testo zlijemo rižev nadev, ki ga enakomerno posujemo z mletimi orehi in polijemo z jajcem in sladko smetano. Pečemo cca. 20 minut na temperaturi 200C.
Dober tek!
SLADICE
Čokoladni srčki
Sestavine:
- 150 g temne čokolade
- 25 ml smetane
- 100 g masla
- domači arancini
- rum
Priprava:
V segreti smetani raztopimo čokolado, odstavimo iz štedilnika, nato pa dodamo še ostale sestavine. Modelčke oplaknemo s hladno vodo in jih napolnimo z maso. Ohladimo v hladilniku.
Dober tek!
SLADICE
Miklavževa torta
Sestavine za testo:
- 5 rumenjakov
- 5 žlic sladkorja
- 240 g mletih orehov
- 5 velike žlice ostre moke
- noževa konica pecilnega praška
- vanilij sladkor
- sneg iz 5 beljakov
- sok in lupina ene pomaranče
Sestavine za kremo:
- 300 g bele čokolade
- 0,5 l sladke smetane Pomurskih mlekarn
- 0,5 l mascarpone
- lupina ene pomaranče
Priprava:
Za testo iz 5 beljakov stepemo sneg v katerega previdno vmešamo ostale sestavine, tako da dobimo enakomerno zmes. Pečemo v na 180C. Pomarančna krema: Sladko smetano stepemo. Belo čokolado raztopino nad vodno kopeljo. Raztopljeno čokolado in mascarpone previdno vmešamo v sladko smetano in dodamo nastrgano pomarančno lupinico. Pečeno testo vzamemo iz pečice, ohladimo in prerežemo na pol. Oba notranja dela premažemo s pomarančnim sokom, obložimo s fileti pomarančnga mesa. Namažemo kremo in položimo zgornji del testa na spodnjega. Premaz ponovimo tudi na zgornjem delu, nato pa torto v celoti premažemo s pomarančno kremo in jo okrasimo (koščki pomaranče, orehi, makroni, ...).
Dober tek!