JUHE IN JEDI NA ŽLICO
Mlečne kumare z rdečo papriko
Sestavine:
- sveže kumare
- kisla smetana Pomurskih mlekarn
- navadni jogurt Pomurskih mlekarn
- sol
- rdeča paprika pekoča
- česen
- timijan
Priprava:
Neolupljene kumare narežemo na tanke rezine in jih osolimo. Pustimo jih približno 15 minut na sobni temperaturi, da spustijo nekaj vode. Kislo smetano in jogurt zamešamo v razmerju 2:1, dodamo česen in prelijemo preko kumar. Dodamo papriko in timijan. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo približno 30 minut v hladilniku. Še enkrat dobro premešamo in po okusu dodamo sol ali papriko.
Dober tek!
JUHE IN JEDI NA ŽLICO
Mlečna krompirjeva juha s hrenom
Sestavine:
- krompir
- Pomursko mlejko
- čebula
- sol
- poper
- sveži hren
Priprava:
V loncu prepražimo na majhne koščke narezano čebulo. Olupljen krompir narežemo na majhne koščke, dodamo k čebuli in vse skupaj zalijemo z vodo, da prekrije krompir. Kuhamo približno 30 minut, oziroma toliko časa, da je krompir mehak. Dodamo mleko in še nekaj časa kuhamo. Posolimo in popopramo.
Postrežemo skupaj z naribanim hrenom.
Dober tek!
JUHE IN JEDI NA ŽLICO
Bučina juha
Sestavine:
- 500 g muškatne buče
- sladka smetana Pomurskih mlekarn
- česen
- olivno olje, sol, poper
Priprava:
Na maščobi popražimo česen, da zadiši. Dodamo na manjše kose narezane bučke. Solimo in skuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom spasiramo. Dodamo smetano in po okusu popramo. Ob postrežbi lahko juho obogatimo s kislo smetano ali pa z bučnim oljem.
Dober tek!
JUHE IN JEDI NA ŽLICO
Smetanska grajova župa
Sestavine:
- 1,2 l vode
- 0,5 kg suhega fižola
- 1 žlico moke
- 2 dl kisle smetane Pomurskih mlekarn
- 2 stroka česna
- kumina, lovorjev list, timijan, majaron, poper, sol
Priprava:
Fižol operemo in ga za nekaj ur namočimo v vodo. Fižol počasi kuhamo v 1,2 l vode s česnom, lovorjem, kumino in soljo. Ko je kuhan, vanj zakuhamo podmet iz moke in kisle smetane, ter začinimo z timijanom, majaronom in poprom. Serviramo z žlico kisle smetane.
Dober tek!