GLAVNE JEDI
Quiche Lorraine
Sestavine:
- vlečeno testo
- 150g Ljutomerskega sira ementalec
- 100g kisle smetane Pomurskih mlekarn
- 100g Pomurskega mlejka
- 2 jajci
- 150 g slanine
- 1 por
- maslo
- sol
- poper
Priprava:
Okrogli pekač pomažemo z maslom in vanj položimo testo tako, da so tudi stranice prekrite s testom. Slanino razrežemo na majhne koščke in jo v ponvi rahlo opečemo, da spusti maščobo. Ohladimo. Por razrežemo na kolobarje. Jajca žvrkljamo, dodamo nariban sir, kislo smetano, na kocke narezano slanino, mleko in por. Rahlo osolimo in popopramo. Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v pekač.
Pečico ogrejemo na 180 °C in pečemo 30–40 min. Ko je jed pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo na sobni temperaturi 15 min. Šele nato razrežemo in postrežemo.
Namesto slanine lahko uporabimo tudi različno zelenjavo.
Dober tek!
GLAVNE JEDI
Testenine s slanino in topljenim sirom
Sestavine:
- krompirjevi njoki
- topljeni sir Slovenka
- kisla smetana Pomurskih mlekarn
- Pomursko mlejko
- slanina
- zelene in črne olive
- sol
- poper
Priprava:
Olive in slanino v ponvi rahlo prepražimo. Dodamo kuhane njoke in topljeni sir. Ko se sir razpusti, hitro dodamo kislo smetano, mleko osolimo in popopramo. Vse skupaj mešamo toliko časa, da postane omaka nekoliko gosta.
Postrežemo toplo.
Dober tek!
GLAVNE JEDI
Prekmurska raca (cela ali pa le prsa)
Sestavine:
- 2 kg race
- 2 čebuli, narezani na četrtine
- 2 korena, narezana na večje kose
- 2 stroka česna
- nekaj brinovih jagod, lovorjev list, sol, poper
- 1 čajna žlička pomarančne lupinice
- 1 žlička medu
Priprava:
Z mešanico soli, popra, pomaračne lupinice in medu premažemo raco, jo položimo v pekač na zrezano zelenjavo, brinove jagode in lovorjev list in pečemo pribl. 1h 30 min na temperaturi cca.150C, nazadnje pa jo ob visoki temperaturi še lepo zapečemo.
Med peko jo ves čas polivamo z lastnim sokom.
Vinska omaka
Sestavine:
- 2 žlici Slovenskega surovega masla
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica moke
- kozarec rdečega vina
- pest suhih sliv
- sol, cimet, klinčki, limonina lupinica
- maslo
Priprava:
V ponvi razpustimo 2 žlici masla. Dodamo sladkor, nato pa še moko. Prilijemo polovico vina. Dodamo vse ostale sestavine in ob mešanju kuhamo, dokler omaka ne postane gladka. Dodamo maslo in preostanek vina. Pokuhamo.
Skutni štruklji
Sestavine:
- 0,5 kg Slovenske domače skute
- 1 kisla smetana Pomurskih mlekarn
- 4 jajca
- sol
Priprava:
Vse sestavine dobro zmešamo v enotno maso, ki jo na pomokani in mokri sarvieti oblikujemo v štruco. Štruco zavijemo v sarvieto, na koncih zavežemo in kuhamo v osoljeni, rahlo vreli vodi cca. 40 minut. Nato vzamemo štruco iz vode, odvijemo in narežemo na rezine.
Dober tek!
GLAVNE JEDI
Oženjeni žganci - Dödöli
Sestavine:
- 1 kg krompirja (krumplof)
- 800 g moke
- sol
- kisla smetana Pomurskih mlekarn
- čebula
Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga damo kuhat v slano vodo v večji lonec. Vode naj bo za 2 prsta več kot krompirja. Ko je krompir že skoraj kuhan, v lonec vsujemo moko, na sredini lonca pa naredimo luknjo. Pokrijemo in kuhamo še kakšnih 10 minut. Nato odvečno vodo odlijemo, krompir in moko pa z kuhalnico mešamo do gladke mase. V ponvi na maščobi hrustljavo zapečemo na tanke lističe narezano čebulo, jo položimo na kuhinjski papir, v preostanku maščobe v ponvi pa segrejemo kislo smetano. Na krožnik nastrgamo dödöle, jih polijemo s smetano in posujemo s čebulo.
Dober tek!
GLAVNE JEDI
Rižota z bučo
Sestavine:
- 150 g Slovenskega surovega masla
- 1 čebula
- 1,5 skodelica riža (arborio)
- 1 dl dobrega, suhega vina
- cca. 400 g pečenega bučnega mesa (najboljša je muškatna)
- 1 l jušne osnove
- par lističev žajblja
Priprava:
V ponvi raztopimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in jo popražimo. Dodamo riž, premešamo in zalijemo z vinom. Ko ta izpari, začnemo riž zalivati z jušno osnovo, zajemalko po zajemalko. Tik pred koncem dodamo še nekaj žajbljevih listov. Pretlačeno bučno meso dodamo v rižoto in premešamo.
Dober tek!
GLAVNE JEDI
Shirataki špageti s kozicami v smetanovi omaki
Sestavine:
- 500 g repkov kozic
- 2 zavoja shiritaki špagetov
- pol skodelice sladke smetana Pomurskih mlekarn
- skodelica češnjevca
- sol, poper, peteršilj, bazilika
- kokosova maščoba
Priprava:
Na maščobi nekaj minut pražimo na pol prerezane češnjevce, dodamo repke kozic in mešamo, dokler tekočina ne povre. Dodamo sladko smetano in začinimo. Špagete skuhamo po navodilu in jih stresemo v omako.
Ementaler nageci
Sestavine:
- 200 g Ljutomerskega sira Ementalec
- 1 jajce
- nekaj žlic mletih mandljev
- kokosova maščoba
Priprava:
Ementaler narežemo na cca. pol centimeter debele rezine, pomočimo v razžvrkljano jajce, nato jih povaljamo v mlete mandlje in jih na hitro popečemo.
Dober tek!