GLAVNE JEDI

Sirov fondue

Količina: za 6 oseb

Sestavine:

Priprava:

Oba sira grobo naribamo. Vino segrejemo do rahlega vretja.

V kozici stopimo maslo, primešamo moko in dodamo segreto vino. Postopoma dodajamo nariban sir in ves čas mešamo. Začinimo z muškatnim oreščkom, česnom v prahu in popramo.

Omako prelijemo v set za fondue in postrežemo s poljubnimi dodatki – kruhki, krekerji, oreščki, sadjem…

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Galeta z rdečim pestom, paradižniki, hrustljavim pršutom in burrato

1 pita, 6 kosov

Sestavine

Domače prhko testo:

  • 210g pšenične bele moke
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 2 čajni žlički mešanice začimb za pizzo (rožmarin, origano, timijan, bazilika, majaron itd.)
  • 145g hladnega Ljutomerskega masla Pomurske mlekarne, narezanega na majhne 1x1cm kocke
  • 4 jedilne žlice hladne vode (dodajajte postopoma in po potrebi)

Nadev:

  • 170g kupljenega rdečega pesta (s posušenimi paradižniki in pistacijami je odlična izbira)
  • 600g rdečih in rumenih paradižnikov

Premaz in posip:

  • razžvrkljano jajce
  • mešanica začimb za pizzo

Hrustljav pršut z mozzarello:

  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 6 rezin pršuta, natrganih na manjše kose
  • 6 mini mozzarell, razrezanih na polovice

Dodatki:

  • hrustljav pršut (recept zgoraj) burrata
  • olivno olje
  • čili olje
  • poper, pizza začimbe/timijan/bazilika
  • nasekljane pistacije
  • sveža bazilika

Priprava:

Pečico segrejte na 210 stopinj.

V posodi kuhinjskega mešalnika zmešajte moko, sol in začimbe. Dodajte še hladno maslo, narezano na kocke in 2 jedilni žlici vode. Mešajte, da dobite kepo testa. V kolikor je masa presuha dodajte še 1 jedilno žlico vode in ponovno premešajte. Ponovite še enkrat oz. tolikokrat, da dobite kompaktno testo, brez večjih kosov masla. Testo ne sme biti mokro, mora pa biti dovolj kompaktno, da lahko iz njega kasneje oblikujemo dno.

Oblikujte disk in ga tesno zavijte v folijo za živila. Postavite v hladilnik za 30 min-1 ure, nato vzemite iz hladilnika in po potrebi, če je testo pretrdo, pustite 15 minut na pultu, da se toliko zmehča, da ga lahko razvaljate.

Testo razvaljajte na pravokotnik velikosti približno 30x 40cm oz. tako velik, da se bo testo z zloženi robovi prilegalo v pekač.

Testo prestavite na pekač premera 25 x 35 cm, obložen s papirjem za peko.

Testo skoraj v celoti (1 cm roba pustite nenamazanega) premažite z rdečim pestom. Po vrhu zložite rezine rumenega in rdečega paradižnika, pustite pa 2 cm roba praznega, saj bomo čez paradižnike zvili testo. S paradižniki prekrijte celotno dno, lahko se med seboj tudi prekrivajo.

Čez paradižnike prepognite testo in ga ob robovih nežno pritisnite skupaj, da se med peko ne bo odprlo. Robove premažite z razžvrkljanim jajcem in posujte z mešanico začimb.

Postavite v segreto pečico in pecite 20-30 minut oz. toliko časa, da je testo zunaj hrustljavo zlato zapečeno, paradižniki pa so posušeni.

Vzemite iz pečice in pustite, da se rahlo ohladi.

Medtem na srednjem ognju v večji ponvi na olivnem olju popecite natrgane rezine pršuta skupaj z mini mozzarellami. Vse skupaj pražite toliko časa, da se pršut zlato zapeče, mozzarelle pa raztopijo in hrustljavo zapečejo okoli pršuta. Vmes redno mešajte in postrgajte iz dna, če se kaj prime. Odstranite iz ponve in nasekljajte.

Po rahlo ohlajeni galeti posujte nasekljan hrustljav pršut in dodajte razprto burrato. Pokapajte z olivnim in čili oljem ter začinite s poprom in pizza začimbami/timijanom/baziliko. Vse skupaj posujte še z nasekljanimi pistacijami. Okrasite s svežo baziliko in postrezite takoj.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Zelenjavna zloženka z Ementalcem

Količina: za 4 do 6 oseb

Sestavine:

Priprava:

Zelenjavo očistimo, po potrebi olupimo in narežemo. Sir naribamo.

Večjo ognjevarno posodo namažemo z maslom in vanjo zložimo zelenjavo.

V skledici zmešamo sladko smetano, mleko, muškatni orešček, sol in poper ter prelijemo zelenjavo.

Zelenjavno zloženko v pečici, segreti na 160 °C, pečemo približno 30 minut. Za tem zloženko posujemo z naribanim ementalcem in pečemo še 20 minut.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Maslena smrečica

Količina: za 4 osebe

Sestavine:

  • 150 g Ljutomerskega masla

  • krekerji ali grisini

  • granatno jabolko

  • rdeč poper

  • izbor oreščkov

  • med

  • rožmarin

Priprava:

Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se povsem zmehča. Z žlico ga postopoma nanašamo na leseno desko, da ustvarimo valovito smrečico.

Smrečico dopolnimo z deblom iz krekerjev ali grisinov in jo okrasimo s poljubnimi dodatki, kot so semena granatnega jabolka, pistacije, pekani in rdeč poper. Nato jo prelijemo z medom in dodamo nekaj vejic rožmarina. Postrežemo jo s popečenimi kruhki.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Makaroni s sirom

Količina: za 4 osebe

Sestavine:

Priprava:

V osoljeni vreli vodi skuhamo makarone. Kuhamo jih kakšno minuto manj od navodil na embalaži. Makarone odcedimo in jim dodamo 15 g surovega masla.

V posodici stopimo 30 g surovega masla in vanj vmešamo drobtine ter ščepec soli.

V kozici na nizki temperaturi stopimo preostalo maslo in mu dodamo moko. Postopoma dodamo mleko in mešamo 5 do 8 minut. V omako vmešamo nariban sir, solimo in začinimo s česnom v prahu.

Makarone razporedimo po globljem pekaču, prelijemo s pripravljeno omako, posujemo z drobtinami in v pečici na 180 °C pečemo 25 minut. Pred postrežbo jed posujemo s sesekljanim peteršiljem.

Postrežemo toplo.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Quiche Lorraine

Sestavine:

Priprava:

Okrogli pekač pomažemo z maslom in vanj položimo testo tako, da so tudi stranice prekrite s testom. Slanino razrežemo na majhne koščke in jo v ponvi rahlo opečemo, da spusti maščobo. Ohladimo. Por razrežemo na kolobarje. Jajca žvrkljamo, dodamo nariban sir, kislo smetano, na kocke narezano slanino, mleko in por. Rahlo osolimo in popopramo. Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v pekač.

Pečico ogrejemo na 180 °C in pečemo 30–40 min. Ko je jed pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo na sobni temperaturi 15 min. Šele nato razrežemo in postrežemo.

Namesto slanine lahko uporabimo tudi različno zelenjavo.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Testenine s slanino in topljenim sirom

Sestavine:

Priprava:

Olive in slanino v ponvi rahlo prepražimo. Dodamo kuhane njoke in topljeni sir. Ko se sir razpusti, hitro dodamo kislo smetano, mleko osolimo in popopramo. Vse skupaj mešamo toliko časa, da postane omaka nekoliko gosta.

Postrežemo toplo.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Prekmurska raca (cela ali pa le prsa)

Sestavine:

  • 2 kg race
  • 2 čebuli, narezani na četrtine
  • 2 korena, narezana na večje kose
  • 2 stroka česna
  • nekaj brinovih jagod, lovorjev list, sol, poper
  • 1 čajna žlička pomarančne lupinice
  • 1 žlička medu

Priprava:

Z mešanico soli, popra, pomaračne lupinice in medu premažemo raco, jo položimo v pekač na zrezano zelenjavo, brinove jagode in lovorjev list in pečemo pribl. 1h 30 min na temperaturi cca.150C, nazadnje pa jo ob visoki temperaturi še lepo zapečemo.

Med peko jo ves čas polivamo z lastnim sokom.

 

 

Skutni štruklji

Vse sestavine dobro zmešamo v enotno maso, ki jo na pomokani in mokri sarvieti oblikujemo v štruco. Štruco zavijemo v sarvieto, na koncih zavežemo in kuhamo v osoljeni, rahlo vreli vodi cca. 40 minut. Nato vzamemo štruco iz vode, odvijemo in narežemo na rezine.

Dober tek!

Vinska omaka

Sestavine:

  • 2 žlici Slovenskega surovega masla
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica moke
  • kozarec rdečega vina
  • pest suhih sliv
  • sol, cimet, klinčki, limonina lupinica
  • maslo

Priprava:

V ponvi razpustimo 2 žlici masla. Dodamo sladkor, nato pa še moko. Prilijemo polovico vina. Dodamo vse ostale sestavine in ob mešanju kuhamo, dokler omaka ne postane gladka. Dodamo maslo in preostanek vina. Pokuhamo.

GLAVNE JEDI

Oženjeni žganci - Dödöli

Sestavine:

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga damo kuhat v slano vodo v večji lonec. Vode naj bo za 2 prsta več kot krompirja. Ko je krompir že skoraj kuhan, v lonec vsujemo moko, na sredini lonca pa naredimo luknjo. Pokrijemo in kuhamo še kakšnih 10 minut. Nato odvečno vodo odlijemo, krompir in moko pa z kuhalnico mešamo do gladke mase. V ponvi na maščobi hrustljavo zapečemo na tanke lističe narezano čebulo, jo položimo na kuhinjski papir, v preostanku maščobe v ponvi pa segrejemo kislo smetano. Na krožnik nastrgamo dödöle, jih polijemo s smetano in posujemo s čebulo.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Rižota z bučo

Sestavine:

  • 150 g Slovenskega surovega masla
  • 1 čebula
  • 1,5 skodelica riža (arborio)
  • 1 dl dobrega, suhega vina
  • cca. 400 g pečenega bučnega mesa (najboljša je muškatna)
  • 1 l jušne osnove
  • par lističev žajblja

Priprava:

V ponvi raztopimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in jo popražimo. Dodamo riž, premešamo in zalijemo z vinom. Ko ta izpari, začnemo riž zalivati z jušno osnovo, zajemalko po zajemalko. Tik pred koncem dodamo še nekaj žajbljevih listov. Pretlačeno bučno meso dodamo v rižoto in premešamo.

Dober tek!

Ementaler nageci

Sestavine:

Priprava:

Ementaler narežemo na cca. pol centimeter debele rezine, pomočimo v razžvrkljano jajce, nato jih povaljamo v mlete mandlje in jih na hitro popečemo.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Shirataki špageti s kozicami v smetanovi omaki

Sestavine:

  • 500 g repkov kozic
  • 2 zavoja shiritaki špagetov
  • pol skodelice sladke smetana Pomurskih mlekarn
  • skodelica češnjevca
  • sol, poper, peteršilj, bazilika
  • kokosova maščoba

Priprava:

Na maščobi nekaj minut pražimo na pol prerezane češnjevce, dodamo repke kozic in mešamo, dokler tekočina ne povre. Dodamo sladko smetano in začinimo. Špagete skuhamo po navodilu in jih stresemo v omako.