LEJKO! recepti

Vsak konec tedna nova epizoda enostavnih in slastnih receptov za kuharske užitke!

Po vsakem premiernem predvajanju bodo vse epizode, v katerih so predstavljeni recepti, dostopne ves čas in si jih lahko kadarkoli ponovno ogledate na spletni strani ali Youtube kanalu : https://bit.ly/2IIpPCG

Preizkusite se v reševanju kulinarične uganke tudi vi! Po vsaki objavljeni epizodi imate čas do naslednjega petka, da sodelujete v izboru za paket izdelkov Pomurskih mlekarn oziroma za predpasnik Lejko receptov. Z objavo fotografije vašega lastnega izvirnega kulinaričnega dosežka, ki temelji na objavljenem tedenskem receptu na Facebook stani Lejko recepti, bomo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli paket Pomurskih mlekarn z različnimi izdelki.

Za delitev video recepta, pa bomo izžrebali dva, ki prejmeta predpasnik Lejko?Lejko! Priložnost za sodelovanje imate vsak teden ponovno.

Sezona 3 - 1. epizoda

VELIKONOČNA SLANA TORTA


Recept

  • 2 zavitka listnatega testa
  • 350 g sveže špinače
  • 1 manjšo čebulo
  • 200 g skute Pomurskih mlekarn
  • 1 manjšo čebulo
  • nekaj žlic tekoče smetane Pomurskih mlekarn
  • 4 jajca + 1 za premaz
  • olivno olje
  • poper
Postopek priprave:
    1. Špinačo očistimo in operemo. Če je večja, jo narežemo na tanjše trakove. V slanem kropu jo blanširamo, nato pa jo odcedimo.
      2. Drobno narežemo čebulo in jo damo v ponev na vroče olje, da zarumeni. Dodamo špinačo in nekaj minut dušimo. Solimo in popramo ter ohladimo.
        3. V skledi zamešamo skuto ter ohlajeno špinačo. Dobro premešamo.
          4. Pekač obložimo s peki papirjem. Na dno damo prvi list listnatega testa. Testo položimo tudi po obodu. Spodnji del testa z vilicami večkrat prebodemo.
            5. Na testo naložimo nadev in ga poravnamo. S hrbtno stranjo žlice naredimo v enakomernem razmaku štiri vdolbinice. V vsako izmed njih damo po eno surovo jajce. Jajca rahlo solimo.
              6. Čez nadev položimo drugi list listnatega testa. Odvečne robove odrežemo. S prsti spojimo rob spodnjega z vrhnjim robom testa, da nadev med peko ne bo uhajal.
                7. Testo večkrat prebodemo z vilicami, vendar pazimo, da ne na mestih, kjer so spodaj surova jajca. Premažemo z mešanico stepenega jajca in žlico olja.
                  8. Pečemo v pečici na srednji višini pri 170 °C 30–35 minut oziroma dokler testo ni zlatorjavo.
                    9. Jed postrežemo toplo ali hladno.
Sezona 3 - 2. epizoda

SMETANOVA ZMRZLINA Z JAGODAMI


Recept

  • 300 g jagod
  • 80 g sladkorja
  • 130 g polnomastnega mleka Pomurskih mlekarn
  • 3 lističe želatine
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 100 ml tekoče smetane Pomurskih mlekarn
    Postopek priprave:
      1. Smetano skupaj s sladkorjem v prahu stepemo in postavimo v hladilnik.
        2. Jagode operemo, očistimo in jih narežemo na koščke. Jagode pretlačimo s paličnim mešalnikom. Vmešamo sladkor.
          3. Lističe želatine namočimo v mrzli vodi. Segrejemo mleko. Mleko odstavimo s kuhalne plošče tik, preden zavre. Dodamo ožeto želatino. Z ročno metlico dobro premešamo, da se želatina popolnoma raztopi. Nato mleko popolnoma ohladimo.
            4. Vmešamo jagodni pire in ohlajeno mleko ter na rahlo še stepeno smetano.
              5. Maso prelijemo v poljubne modelčke, ki smo jih predhodno dobro namazali z oljem. Napolnjene modelčke prekrijemo z alu folijo in jih za vsaj 5 ur postavimo v hladilnik, da se strdijo.
                6. Hladne zvrnemo na krožnik ter dekoriramo po želji.
Sezona 3 - 3. epizoda

DROBLJENKA S SKUTO IN ČOKOLADO


Recept

Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm
    Za testo potrebujemo:
    • 500 g moke
    • 200 g sladkorja
    • 250 g masla Pomurskih mlekarn
    • 1 zavitek pecilnega praška
    • 1 rumenjak
    • 1 zavitek burbonske vanilje
    • ščepec soli
    Za nadev potrebujemo:
    • 500 g skute Pomurskih mlekarn
    • 140 g jedilne čokolade
    • 60 g sladkorja v prahu
    • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
    • 3 jušne žlice smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
    Postopek priprave:
      1. V skledo damo skuto in sladkor. Premešamo. Dodamo nadrobljeno čokolado, smetano za stepanje. Dobro premešamo ter skledo z nadevom postavimo v hladilnik, da se sestavine dobro prepojijo.
        2. Pekač obložimo s peki papirjem.
          3. V drugi skledi pripravimo testo. K moki dodamo na majhne koščke narezano maslo sobne temperature, pecilni prašek, ščepec soli, sladkor ter burbonsko vaniljo. Vse sestavine dobro pregnetemo. Dobimo suho drobljivo testo. Vmešamo še rumenjak.
            4. Z več kot polovico testa z drobljenjem napolnimo dno pekača. Enakomerno poravnamo. Dodamo nadev iz skute in čokolade. Čez nadev nato s prsti nadrobimo še preostanek testa.
              5. Pečemo v pečici na srednjem rešetu 40 minut pri temperaturi 180 °C.
                6. Ko vzamemo iz pečice, počakamo, da se popolnoma ohladi. Posujemo s sladkorjem v prahu. Pecivo je še boljše naslednji dan, ko se okusi med seboj povežejo.
    Sezona 3 - 4. epizoda

    KOLAČ S SMETANO


    Recept

    Za pekač premera 24 cm:
    • 250 g moke
    • 1 zavitek pecilnega praška
    • 300 ml tekoče smetane Pomurskih mlekarn
    • 200 g sladkorja
    • 3 jajca
    • 2 jušni žlici ruma
    • ščepec soli
    Postopek priprave:
      1. Jajca stepemo s sladkorjem, mešamo 10 minut. Dodamo tekočo smetano in nato še vse ostale sestavine ( pecilni prašek, ščepec soli in nazadnje rum). Aromo ruma lahko sicer zamenjate z aromo vanilje, pomaranče ali limone, vendar ima z rumom poseben okus.
        2. Pekač namažemo z maslom, ga napolnimo z maso in postavimo v pred ogreto pečico na 180 stopinj Celzija za 40 minut. Biskvit preverimo z lesenim nabodalcem. V kolikor se nam masa še prijema nabodalca, peko podaljšamo za kakšno minuto.
          3. Pečen kolač popolnoma ohladimo in ga šele nato vzamemo iz pekača. Posujemo s sladkorjem v prahu.
      Sezona 3 - 5. epizoda

      KROMPIRJEV NARASTEK Z LOSOSOM


      Recept

      • 1 kg rumenega krompirja za kuhanje
      • 180 ml kisle smetane
      • 250 g rukole
      • 200 g dimljenega lososa
      • šopek drobnjaka
      • naribana limonina lupinica
      • sončnično olje
      Postopek priprave:
        1. Kislo smetano zmešamo z naribano limonino lupinico in drobno nasekljanim drobnjakom. Postavimo v hladilnik.
          2. Surov krompir olupimo in narežemo na tanjše rezine. Operemo ga z mrzlo vodo in obrišemo. V skledi ga zamešamo s soljo in dodamo olje.
            3. Očistimo in operemo rukolo ter jo osušimo s papirnato brisačko.
              4. Lososa narežemo na manjše koščke. Nekaj daljših rezin prihranimo za končno dekoracijo.
                5. Okrogel pekač z obodom namažemo z oljem ali pa ga obložimo s peki papirjem. Če želimo malo bolj privlačno serviranje, uporabimo mini modelčke in pripravimo vsako porcijo v svojem pekaču.
                  6. Na dno pekača najprej položimo rezine krompirja, sledi rukola, malce kisle smetane ter koščki lososa. Nato je spet na vrsti krompir. Plasti nekajkrat ponovimo. Zaključimo s krompirjem.
                    7. Krompirjev narastek pečemo 50 minut. Jed postavimo na krožnik, po vrhu dodamo nekaj žlic hladnega preliva iz kisle smetane, nekaj lističev sveže rukole in rolico dimljenega lososa
        Sezona 3 - 6. epizoda

        PICEK SOLATA


        Recept

        • motovilec
        • rukola
        • rdeč radič
        • solata
        • piščančje prsi
        • 4 srednje veliki krompirji
        • 8 surovih šampinjonov
        • nekaj rezin dimljene hamburške pancete
        • 1 jabolko sorte fuji
        • 1 l čiste zelenjavne juhe
        • 200 g kisle smetane Pomurskih mlekarn
        • 4 žlice olivnega olja
        • šopek drobnjaka
        • 1 manjši por
        • nekaj redkvic
        • naribana limonina lupinica
        • koper
        • sezam
        • sol
        Postopek priprave: 1. Najprej skuhamo juho iz jušne zelenjave (korenček, čebula, stebelna zelena, lovorjev list, zrna popra). Vre naj 40 minut. Nato dodamo očiščene in oprane piščančje prsi. V juhi naj se kuhajo 20 minut. Meso odstranimo, tekočino pa prihranimo in uporabimo pozneje kot juho ali za pripravo rižote.
          2. V slanem kropu skuhamo krompir. Še vročega olupimo in ohladimo. Narežemo ga na enakomerne kocke, ki jih povaljamo v sezamu.
            3. Pripravimo preliv iz kisle smetane, ki smo ji dodali drobno narezan drobnjak in limonino lupinico. Preliv shranimo v hladilnik.
              4. Šampinjone narežemo na rezine. V ponvi segrejemo olje in najprej 15 minut pečemo piščančje prsi. Nato popečemo šampinjone in rezine pancete. Pečeno piščančje meso ohladimo, narežemo ga na kocke. Šampinjone in panceto pa položimo na papirnato brisačko, da popije odvečno maščobo.
                5. Očistimo in operemo rukolo, motovilec, solato in rdeč radič. Por in redkvice narežemo na tanjše kolobarje. Sir ementalec narežemo na kocke.
                  6. Jabolko operemo, narežemo na krhlje, odstranimo pečke in narežemo na kocke.
                    7. Na krožnik najprej nadevamo rukolo, motovilec, radič in solato. Sledijo vse ostale sestavine. Na koncu prelijemo s kislo smetano. Po želji pokapamo še z olivnim oljem in jabolčnim kisom.
          Sezona 3 - 7. epizoda

          JABOLČNO PECIVO


          Recept

          Za pekač premera 26 cm
            Za biskvit:
            • 5 jajc
            • 190 g masla Pomurskih mlekarn
            • 225 g sladkorja
            • ščepec soli
            • 225 g bele moke
              • Za nadev:
                • 1 kg jabolk (sočne sorte)
                • 2 čajni žlički limoninega soka
                • 500 ml mleka Pomurskih mlekarn
                • 50 g sladkorja
                • 1 zavitek vaniljevega pudinga
                • 1 manjše jajce
                  • Za glazuro:
                    • 250 g kisle smetane Pomurskih mlekarn
                    • 50 g sladkorja
                    • 1 zavitek burbonske vanilje v prahu
                    • 3 jajca
                    Postopek priprave:
                      BISKVIT
                        1. Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo sneg in ga postavimo v hladilnik.
                          2. Maslo raztopimo nad paro.
                            3. Rumenjake kremasto stepemo s sladkorjem in ščepcem soli.
                              4. Dodamo moko in maslo.
                                5. Nazadnje ročno vmešamo hladen sneg iz beljakov.
                                  NADEV
                                    1. Jabolka olupimo, očistimo pečke in jih narežemo na krhlje. Poškropimo jih z limoninim sokom.
                                      2. Puding skuhamo po navodilih proizvajalca. Puding naj bo gost.
                                        3. Dodamo razžvrkljano jajce.
                                          Ko pripravimo nadev, pekač obložimo s peki papirjem.
                                            GLAZURA
                                              1. V skledi zmešamo kislo smetano, sladkor, vaniljo in rahlo razžvrkljana jajca.
                                                2. Maso prelijemo v pekač in jo poravnamo. Dodamo puding in nato še krhlje jabolk. Vse skupaj prelijemo z glazuro iz kisle smetane.
                                                  3. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 175 °C 50–60 minut.
                                                    4. Pečeno posujemo s sladkorjem v prahu.
                Sezona 3 - 8. epizoda

                POLNJENE PIŠČANČJE PRSI


                Recept

                • 1 očiščene cele piščančje prsi
                • 50 g sveže špinače
                • 50 g skute Pomurskih mlekarn
                • sir Livada Pomurskih mlekarn
                • maslo Pomurskih mlekarn
                • tekoča smetana Pomurskih mlekarn
                • sol
                • poper
                • mleta rdeča sladka paprika
                  • Postopek priprave:
                      1. Piščančje prsi operemo, osušimo s papirnato brisačko in razdelimo na dve krili.
                        2. Špinačo očistimo, operemo in blanširamo v slanem kropu.
                          3. V ponvi raztopimo za oreh masla, dodamo blanširano špinačo, solimo in popramo. Ohladimo in dodamo skuto ter dve žlici tekoče smetane.
                            4. Medtem naredimo zareze na obeh krilih piščančjih prsi. Prsi solimo. Zareze napolnimo z mešanico špinače in skute.
                              5. Meso predenemo na peki papir. Čez prsi posujemo grobo nariban sir Livada ter posujemo z mleto rdečo sladko papriko.
                                6. Pečemo v pečici najprej 15 minut pri 200 °C, da postanejo prsi po vrhu lepo zapečene, nato jih grobo zavijemo v peki papir, temperaturo pečice pa znižamo na 180 °C. Tako jih pečemo še naslednjih 30 minut. Tik pred koncem pa jih nazaj odkrijemo iz peki papirja in jih hrustljavo zapečemo.
                                  7. Še vroče jih predenemo na servirni krožnik. Zraven dodamo rezino pomaranče in nekaj črnih oliv.
                  Sezona 3 - 9. epizoda

                  "ŠKOLJKE S SKUTO"


                  Recept

                  • 200 g testenin za polnjenje (školjke)
                  • 400 g skute Pomurskih mlekarn
                  • 100 g sira Livada Pomurskih mlekarn
                  • tekoča smetana Pomurskih mlekarn
                  • 250 g svežih šampinjonov
                  • šopek drobnjaka
                  • sol
                  • poper
                  • olivno olje
                  • muškatni orešček
                    • Postopek priprave:
                        1. Drobnjak sesekljamo. V posodo damo skuto, drobnjak, malo olivnega olja, nariban sir Livada, sol, poper, muškatni orešček. Če je masa preveč suha, dodamo žlico ali dve tekoče smetane. Dobro premešamo.
                          2. V slanem kropu skuhamo testenine, vrejo naj 7 minut. Nato jih odcedimo.
                            3. Pekač obložimo s peki papirjem.
                              4. Testenine z žlico nadevamo s skutno mešanico in jih postavljamo drugo ob drugo na pekač. Ko porabimo vse sestavine, polnjene testenine posujemo s preostankom naribanega sira Livada in prelijemo z nekaj tekoče smetane. Postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in jih 10–15 minut gratiniramo, da postanejo po vrhu lepo zlato rjave.
                                5. Medtem ko so testenine v pečici, pripravimo šampinjone. Narezane prepražimo na nekaj olivnega olja. Solimo jih in počakamo, da spustijo vodo. Prilijemo tekočo smetano in kuhamo toliko, da se zgosti. Dodamo sesekljan drobnjak.
                                  6. Testenine vzamemo iz pečice. Na krožnik damo najprej omako iz šampinjonov, nato pa še nadevane gratinirane testenine. Dekoriramo po želji.
                    Sezona 3 - 10. epizoda

                    PANNA COTTA Z JAGODNIM PRELIVOM


                    Recept

                      Za 6 porcij:
                      • 500 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                      • 120 g sladkorja
                      • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
                      • 1 jušna žlica ruma
                      • 4 lističe želatine
                        • Za preliv:
                          • 250 g svežih jagod
                          • sladkor po okusu
                          • nekaj kapljic limoninega soka
                            • Za dekoracijo:
                              • nekaj borovnic ali ostalega sadja po želji
                              • bourbonska vanilija
                              • lističi melise ali mete
                                • Postopek priprave:
                                    1. Liste želatine namočimo v mrzli vodi.
                                      2. Smetano prelijemo v manjši lonec, dodamo sladkor, vaniljev sladkor ter rum. Nenehno mešamo, dokler ne zavre. Nato temperaturo kuhanja zmanjšamo in pustimo, da rahlo vre 10 minut. Med vrenjem večkrat premešamo. Po 10 minutah lonec odstranimo in vmešamo ožete lističe želatine. Z ročno metlico dobro premešamo, da se želatina popolnoma raztopi.
                                        3. Kuhano smetano prelijemo v modelčke ali kozarčke ter za vsaj 5 ur postavimo v hladilnik.
                                          4. Preden postrežemo, pripravimo še preliv. Poljubno sadje segrejemo skupaj s sladkorjem in pretlačimo, dodamo nekaj kapljic limoninega soka. Preliv ohladimo in prelijemo čez panna cotto oziroma dodamo v kozarčke. Dekoriramo s svežim sadjem.
                    Sezona 3 - 11. epizoda

                    BROKOLI KREMNA JUHA


                    Recept

                    Za 4 porcije:
                    • 600 g brokolija
                    • 1 srednje velik koromač
                    • tekoča smetana Pomurskih mlekarn
                    • semena kumine
                    • olivno olje
                    • sol
                    • rezine kruha
                      • Postopek priprave:
                          1. Brokoli razdelimo na cvetove in jih operemo. Koromač očistimo, narežemo na tanjše rezine in operemo. 20 minut kuhamo na pari ali v slanem kropu, dodamo še ščepec kumine v zrnu. Odcedimo in prihranimo vodo, v kateri se je kuhala zelenjava. Prihranimo štiri lepe cvetke brokolija za dekoracijo.
                            2. S paličnim mešalnikom spasiramo kuhan brokoli in koromač. Dodamo približno 500 ml vode od kuhanja in 100 ml tekoče smetane. Mešamo in počakamo, da zavre. Odstavimo.
                              3. Ko kremno juho serviramo, ji dodamo rezino ali kocke popečenega kruha ter cvet ali dva kuhanega brokolija.
                    Sezona 3 - 12. epizoda

                    ZLOŽENKA Z EMENTALCEM


                    Recept

                    Potrebujemo:
                  • 600 g bučk
                  • 70 g ribanega trdega sira Ljutomerski ementalec
                  • 2 jajci
                  • 4 jušne žlice mleka
                  • 30 g krušnih drobtin
                  • 130 g sira Ljutomerski ementalec Pomurskih mlekarn
                  • 2 jušni žlici olivnega olja
                  • lističi sveže bazilike
                  • sol
                  • poper
                  • sušen majaron
                    • Postopek priprave:
                        1. Bučke operemo in jih narežemo po dolžini na tanjše rezine. Na olju jih popečemo z obeh strani. Odstavimo jih na papirnato brisačko in jih rahlo solimo.
                          2. V skodelici razžvrkljamo obe jajci s soljo in poprom, dodamo mleko, polovico ribanega trdega sira, natrgane lističe bazilike ter vse skupaj dobro premešamo.
                            3. V drugi skodelici zmešamo krušne drobtine in riban trdi sir.
                              4. Ljutomerski ementalec narežemo na tanjše rezine.
                                5. Ognjevarno posodo namažemo z oljem in vanjo najprej položimo pečene rezine bučk. Sledijo rezine Ljutomerskega ementalca. Posujemo z mešanico drobtin in ribanega trdega sira. Prelijemo z 2–3 jušnimi žlicami jajčno mlečne mešanice. Ta postopek ponovimo 2–3-krat. Ko uporabimo zadnjo vrsto bučk, prelijemo z ostalo jajčno mlečno mešanico ter posujemo s preostankom krušnih drobtinic in ribanega trdega sira. Zaključimo z nekaj kapljicami olivnega olja.
                                  6. Zloženko pečemo približno 30 minut pri 180 °C oziroma dokler ne nastane hrustljava zlato rjava skorjica.
                    Sezona 3 - 13. epizoda

                    LIMONINO SKUTNI ZAVITEK


                    Recept

                    Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm:
                    • 2 lista zelo tankega vlečenega testa
                    • 80 g masla Pomurskih mlekarn
                    • 500 g skute Pomurskih mlekarn
                    • 90 g kisle smetane Pomurskih mlekarn
                    • 3 jajca
                    • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
                    • naribana lupinica in sok 1 limone
                    • 120 g sladkorja
                    • 3 jušne žlice smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                    • sladkor v prahu
                      • Postopek priprave:
                          1. Pekač obložimo s peki papirjem, tudi obod pekača po višini. Pečico segrejemo na 200 °C.
                            2. V dve posodi ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v sneg. K rumenjakom dodamo sladkor, vaniljev sladkor, kislo smetano, skuto, naribano limonino lupinico ter iztisnjen sok limone. Sestavine med seboj dobro premešamo z žlico.
                              3. Oba lista vlečenega testa prepolovimo. Prvo plast testa položimo na dno obloženega pekača. Testo premažemo z maslom, ki smo ga raztopili nad paro. Na to položimo še en list testa, navzkriž s prejšnjim, da imamo pokrit celoten obod pekača. Testo spet premažemo z maslom. Robovi testa naj gledajo navzgor. Na testo damo polovico skutnega nadeva. Nadev nato pokrijemo še s preostalimi polovicami testa, vsakega premažemo z maslom. Dodamo preostalo polovico skutnega nadeva, enakomerno poravnamo. Robove testa obrnemo navznoter na nadev tako, da ga delno prekrijemo. Te robove premažemo s preostankom masla, prelijemo s smetano za stepanje ter z žlico prelijemo še z malo nadeva iz sredine, sploh tam, kjer je več testa.
                                4. Pekač z zavitkom postavimo v ogreto pečico in ga na srednjem rešetu pečemo 45 minut. Nato ga vzamemo iz pečice. Čeprav se nam bo zdel nadev v sredini še tekoč, le-ta že v nekaj minutah ohlajanja zakrkne. Še vročega posujemo s sladkorjem v prahu.
                                  5. Počakamo, da se rahlo ohladi ter postrežemo.
                      Sezona 3 - 14. epizoda

                      POLNJENI JAJČEVCI


                      Recept

                      Za 2 osebi:
                      • 1 večji jajčevec
                      • 200 g mletega mesa
                      • paradižnikova omaka
                      • skuta Pomurskih mlekarn
                      • črne olive
                      • sveža bazilika
                      • sušen origano
                      • trdi sir Ljutomerski ementalec Pomurskih mlekarn
                        • Postopek priprave:
                            1. Jajčevec operemo, obrišemo in ga po dolžini razpolovimo. Izdolbemo notranji del jajčevca, pustimo rob debeline približno 1 cm. Rahlo solimo.
                              2. Mleto meso popražimo na olju in čebuli. Solimo in popramo.
                                3. Ko je meso prepraženo, napolnimo jajčevce. Najprej damo paradižnikovo omako, nato praženo mleto meso, na kocke narezan ementalec, skuto in nekaj črnih oliv. Potresemo še sušen origano ter dodamo oljčno olje.
                                  4. Jajčevce postavimo v namaščen pekač in jih pečemo 25–30 minut. Pečene serviramo na krožnik in dekoriramo z listi sveže bazilike in nekaj češnjevimi paradižniki.
                      Sezona 3 - 15. epizoda

                      MLEČNE REZINE


                      Recept

                      Potrebujemo:
                      • 250 g rezin kruha za toast
                      • 2 jajci
                      • 120 ml mleka Pomurskih mlekarn
                      • maslo Pomurskih mlekarn
                        • Za slano različico:
                          • sesekljan drobnjak
                            • Za sladko različico:
                              • kristalni sladkor
                              • sladkor v prahu
                              • sveže sadje (borovnice, jagode, maline, ….)
                                • Postopek priprave:
                                    1. Jajci razžvrkljamo, dodamo mleko ter z vilicami še enkrat dobro premešamo.
                                      2. Rezine kruha najprej z obeh strani namočimo v mlečno-jajčni mešanici.
                                        3. Nato rezine kruha z obeh strani opečemo na maslu.
                                          4. Položimo jih na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo.
                                            5. Na servirnem krožniku jih posujemo s sesekljanim drobnjakom oziroma posujemo s sladkorjem in dodamo sveže sadje po želji.
                      Sezona 3 - 16. epizoda

                      LEDENI JOGURT NA PALČKI


                      Recept

                      Za 6 oseb:
                          Za ledeni jogurt:
                          • 250 g jogurta Pomurskih mlekarn (po želji lahko z okusom)
                          • 250 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                            • Za sadni pire:
                              • 200 g svežih borovnic in malin
                              • 1 bio limono (naribano lupinico ter sok)
                              • 10 lističev mete
                              • 60 g sladkorja
                                • Za piškotni posip:
                                  • 100 g navadnih keksov
                                  • 40 g masla Pomurskih mlekarn
                                    • Potrebujemo še:
                                      • 6 plastičnih lončkov
                                      • 6 lesenih ali plastičnih palčk
                                        • Postopek priprave:
                                            1. Najprej pripravimo sadni pire. V lončku zamešamo oprane borovnice in maline, sladkor, naribano limonino lupinico, 70 ml limoninega soka ter oprane lističe mete.
                                              2. Na zmernem ognju mešamo. Odstavimo in ohladimo preden nadevamo v plastične lončke. Morda se vam bo zdelo preveč tekoče, a se zgosti, ko je ohlajeno.
                                                3. Smetano stepemo, da postane čvrsta. Nato vanjo z lopatko vmešamo še jogurt. To storimo previdno, da nam smetana ne razpade. Tako pripravljeno jogurtovo zmes postavimo v zamrzovalnik in pripravimo še piškotni posip.
                                                  4. Piškote grobo zdrobimo in jih zamešamo s stopljenim maslom.
                                                    5. V plastične lončke izmenoma nalagamo sadni pire in jogurtov sladoled, zaključimo pa s piškotnim posipom.
                                                      6. V sredino nadevanega lončka zapičimo še leseno ali plastično palčko in vsaj za šest ur postavimo v zmrzovalnik v zamrzovalnik.
                                                        7. Pred serviranjem plastični lonček prerežemo po dolžini in ga odstranimo.
                                                          Uporabimo lahko jogurt z okusom. Borovnice in maline lahko zamenjamo s poljubnim sadjem. Namesto posameznih »lučk« lahko pripravimo sladoled v posodi. Najprej nadevamo v posodo zmes jogurta in smetane, nato dodamo sadni pire, znova zmes jogurta in smetane ter še enkrat sadni pire. Ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin. Z lesenim nabodalcem naredimo nekaj vijug, da se mase med seboj porazdelijo. Posodo pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik. Kepice ledenega jogurta serviramo v skodelicah.
                      Sezona 3 - 17. epizoda

                      CLAFOUTIS Z MARELICAMI


                      Recept

                      Za keramični pekač premera 28 cm
                        Potrebujemo:
                        • 3 jajca sobne temperature
                        • 80g kristalnega sladkorja
                        • naribana lupinica 1 bio limone
                        • 90g mehke moke
                        • 40g masla Pomurskih mlekarn (sobne temperature)
                        • 200ml polnomastnega mleka Pomurskih mlekarn
                        • ščepec soli
                        • 400g marelic
                        • 20ml pomarančnega soka
                          • Potrebujemo še:
                            • keramični pekač
                            • 10g masla za premaz pekača
                            • 30g sladkorja za posip pekača
                              • Postopek priprave:
                                  1. Marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščico in vsako polovico narežemo na dve rezini.
                                    2. Jajca in sladkor zamešamo v penasto kremo, da dobimo dvojni volumen od prvotnega. Dodamo naribano limonino lupinico ter maslo. Nato skozi sito vmešamo še moko. Dobro premešamo in pazimo, da ne nastanejo grudice.
                                      3. Dodamo sol, ne preveč hladno mleko in mešamo, da dobimo bolj tekočo in gladko zmes. Nazadnje vmešamo še pomarančni sok.
                                        4. Keramični pekač namažemo z maslom in potresemo s kristalnim sladkorjem. V krogu pekač zapolnimo z rezinami marelic.
                                          5. Zmes rahlo premešamo ter prelijemo čez rezine marelic.
                                            6. Postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija za 55 minut.
                                              7. Posujemo s sladkorjem v prahu, ohladimo in postrežemo še mlačno.
                                                Klasičen francoski clafoutis je s češnjami, pripravimo pa ga lahko tudi z drugim sezonskim sadjem (marelice, breskve, slive,…), izven sezone pa lahko uporabimo vloženo sadje. Struktura pečenega peciva je malenkost trša od pudinga. Pecivo ponudimo še mlačno, z žličko. Hranimo pokrito v hladilniku največ 2 dni. Pecivo lahko tudi zamrznemo.
                      Sezona 3 - 18. epizoda

                      PITA IZ BUČK IN TUNE


                      Recept

                        Za keramični pekač premera 28 cm
                        • krhko testo (predpripravljeno)
                        • 250 g skute Pomurskih mlekarn
                        • 160 g tune v olivnem olju
                        • 4 bučke
                        • 1 por
                        • šopek peteršilja
                        • 15 g olivnega olja
                        • 1 jajce
                        • 1 žlička sesekljanega drobnjaka
                        • 1 žlička sušenega majarona
                        • sol
                          • Postopek priprave:
                              1. V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo in drobno narezan por.
                                2. Dodamo na tanke kolobarje narezane bučke in začimbe. Premešamo in dušimo toliko časa, da izpari vsa voda.
                                  3. Ohladimo in dodamo odcejeno tuno in skuto. Dobro premešamo. Dodamo celo surovo jajce in še enkrat premešamo.
                                    4. Krhko testo skupaj s peki papirjem položimo v okrogel keramični pekač. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Dodamo nadev in z žlico poravnamo.
                                      5. Pečemo 30 minut pri 200 °C.
                                        6. Pečeno pustimo počivati 10 minut. Postrežemo toplo. Lahko se jé tudi hladno.
                      Sezona 3 - 19. epizoda

                      PUHASTA ROLADA


                      Recept

                      Za klasični pekač iz pečice
                        Za biskvit:
                        • 4 jajca
                        • 4 jušne žlice mrzle vode
                        • 200 g sladkorja
                        • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
                        • 150 g moke
                        • ½ zavitka pecilnega praška
                        • sladkor v prahu
                        • Za nadev:
                          • 1 kisla smetana Pomurskih mlekarn
                          • jagodna marmelada
                          • sladkor v prahu
                          • sveže jagode po želji
                            • Postopek priprave:
                                1. Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake z mrzlo vodo stepemo v trd sneg. Postopoma dodamo mešanico sladkorja in vaniljevega sladkorja.
                                  2. Ko imamo svetleč sneg, dodamo rumenjake ter na koncu po žlicah še mešanico moke in pecilnega praška.
                                    3. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj prelijemo maso. Enakomerno poravnamo.
                                      4. Pečemo točno 15 minut pri 160 °C.
                                        5. Ko pečen biskvit vzamemo iz pečice, deluje še precej mehak. Počakamo minuto, da zakrkne. Nato biskvit skupaj s pekačem obrnemo na suho krpo. Hrbtno stran s peki papirjem obrišemo z mokro krpo in papir odstranimo. Biskvit zavijemo v rolo in počakamo, da se rahlo ohladi. Odvijemo in namažemo najprej s kislo smetano, potem pa še z marmelado. Rolado nazaj zavijemo. Posujemo jo s sladkorjem v prahu.
                      Sezona 3 - 20. epizoda

                      CREME CAFFE


                      Recept

                      Za 8 kozarcev
                        Za kremo:
                        • 4 skodelice kave (prb. 2 dcl)
                        • 4-5 rumenjakov
                        • 120 g sladkorja
                        • 250 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                          • Za dekoracijo:
                            • 150 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                            • 25 g sladkorja v prahu
                            • kakav v prahu
                            • 8 lešnikovih ali kakavovih palčk
                              • Potrebujemo še:
                                • 8 steklenih kozarcev
                                  • 1. Skuhamo kavo in v njej raztopimo sladkor.
                                      2. Rumenjake prelijemo z vročo kavo. Mešamo dokler se ne ohladi.
                                        3. Smetano stepemo, da postane čvrsta. Dodamo jo v lonček s kavo in rumenjaki. Dobro in pazljivo premešamo.
                                          4. Razdelimo v kozarce in postavimo v hladilnik za 2 uri.
                                            5. Preden postrežemo, stepemo smetano s sladkorjem v prahu in jo dodamo na vrh kavne kreme.
                                              6. Dekoriramo in postrežemo.
                                                Tako pripravljeno kavno kremo lahko uporabimo tudi za kremo pri biskvitnih sladicah. V maso vmešamo 3 lističe želatine. Če želimo, da bo smetana res čvrsta moramo tekočo smetano imeti zelo ohlajeno, najbolje, da jo en dan pred uporabo ohlajamo v hladilniku pri 4 ̶ 6 ̊C. Sladkor vmešamo šele tik preden je smetana popolnoma čvrsta. Za sladkanje smetane je bolje uporabiti sladkor v prahu.
                      Sezona 3 - 21. epizoda

                      BREZGLUTENSKA TORTA Z GOZDNIMI SADEŽI


                      Recept

                      Za pekač s snemljivim obodom premera 20 cm:
                      • 200 g brezglutenske moke
                      • 100 g rjavega sladkorja za čokoladno pecivo
                      • 170 g čokolade za kuhanje
                      • 2 jajci
                      • 2 kavni žlički pecilnega praška
                      • 1 jabolko
                      • 50 g masla Pomurskih mlekarn
                      • 50 ml vode
                      • ščepec soli
                      • 2 skodelici zamrznjenih gozdnih sadežev
                      • 3 žlice marmelade iz gozdnih sadežev
                      • sladkor v prahu
                        • Potrebujemo še:
                          • sveže gozdne sadeže
                          • zlato jedilno barvo v prahu
                          • sveži lističi mete
                            • Postopek priprave:
                                1. V skodelici zmešamo jajca in sladkor.
                                  2. Čokolado raztopimo skupaj z maslom.
                                    3. Jabolko drobno naribamo in zmečkamo z vilico. Naribano jabolko vmešamo v raztopljeno čokolado in vse skupaj vmešamo v jajca in sladkor.
                                      4. Vmešamo moko, pecilni prašek in ščep soli. Dodamo še vodo, da nastane mehka zmes.
                                        5. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Zamrznjene gozdne sadeže operemo in pustimo na cedilu, da se dobro osušijo.
                                          6. Pekač obložimo s peki papirjem. Vlijemo 2/3 mase in jo enakomerno poravnamo. Posujemo z osušenimi gozdnimi sadeži. Čez nato prelijemo še preostanek mase.
                                            7. Tri žlice marmelade zmešamo z 1 žlico vode. Prelijemo po površini torte.
                                              8. Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah Celzija.
                                                9. Torto popolnoma ohladimo ter okrasimo s svežimi gozdnimi sadeži ter posujemo s sladkorjem v prahu. Zlato jedilno barvo v prahu dodamo, ko je torta že porcijsko na servirnem krožniku.
                                                  10. Kot dekoracijo lahko uporabimo sveže lističe mete.
                                                    Brezglutensko moko lahko zamenjate z belo mehko moko ali s polnozrnato moko. Torta ima mehko, malce tekočo sredico in je ravno zaradi tega privlačna že na oko. Lahko pa jo ohlajeno postavite v hladilnik in pustite nekaj ur na hladnem. Tako bo bolj kompaktna in se bo lažje rezala. Namesto zamrznjenih gozdnih sadežev lahko tudi za nadev uporabimo sveže gozdne sadeže. Marmelada je lahko tudi borovničeva ali katerakoli druga, pomembno je, da je temna (črna) Zlato barvilo v prahu uporabimo po želji. Naredi bolj prefinjen izgled torte.
                      Sezona 3 - 22. epizoda

                      AJDOVA KROSTATA


                      Recept

                      Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm:
                      • 250 g ajdove moke
                      • 200 g brezglutenske moke (lahko jo nadomestimo z mandljevo ali mehko belo moko)
                      • 200 g masla Pomurskih mlekarn
                      • 200 g rjavega sladkorja
                      • 2 jajci
                      • ščepec soli
                      • 400 g marmelade iz malin (lahko izberemo tudi borovničevo)
                      • sladkor v prahu za posip
                      • Postopek priprave:
                          1. V posodo, kjer bomo mesili presejemo obe vrsti moke. Dodamo maslo sobne temperature, sladkor, jajci ter ščepec soli.
                            2. Sestavine dobro pregnetemo ter oblikujemo bolj sploščen hlebček testa, ki ga zavijemo v PVC folijo in postavimo za 1 uro v hladilnik.
                              3. 2/3 mase razvaljamo na 4 mm debeline ter položimo na dno pekača, ki smo ga obložili s peki papirjem.
                                4. Spodnje testo premažemo z marmelado ter enakomerno poravnamo.
                                  5. Preostanek testa še tanjše razvaljamo in z njim pokrijemo nadev. Robove testa obrnemo navznoter, če ne želimo, da bi nam marmelada med peko pri strani uhajala. Če želimo, lahko vrhnjo plast testa poljubno oblikujemo.
                                    6. Pečemo 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.
                                      7. Pečeno ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
                                        8. Postrežemo s kepico stepene sladke smetane.
                      Sezona 3 - 23. epizoda

                      SLANA TORTA Z BUČKAMI


                      Recept

                      Za pekač s snemljivim obodom premera 24 cm:
                      • 500 g bučk
                      • 2 jajci
                      • 100 g skute Pomurskih mlekarn
                      • 100 g sira Livada Pomurskih mlekarn
                      • 60 g pirine moke
                      • 100 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                      • 1 zavitek suhega kvasa
                      • sol
                      • oljčno olje
                        • Potrebujemo še: peki papir
                            Postopek priprave:
                              1. Bučke operemo, odrežemo spodnji in zgornji del ter jin narežemo na tanke kolobarje.
                                2. V skledo damo skuto, jajca in sol ter vmešamo z električnim mešalcem.
                                  3. Dodamo kvas in moko. Nadaljujemo z mešanjem. Dodamo smetano za stepanje in grobo nariban sir Livada(pest ga prihranimo za potresti po vrhu).
                                    4. Na koncu ročno vmešamo še kolobarje bučk in premešamo.
                                      5. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo pripravljeno mešanico. Površino enakomerno poravnamo.
                                        6. Po vrhu posujemo še preostanek ribanega sira Livada in dodamo nekaj kapljic oljčnega olja.
                                          7. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija 35 minut.
                                            8. Pečeno slano torto ohlajamo 10 minut in jo nato postrežemo.
                                              Uživamo jo lahko toplo ali hladno. Ob hladni se prileže kozarček navadnega jogurta Pomurskih mlekarn.
                      Sezona 3 - 24. epizoda

                      MONO TORTICA POLONA


                      Recept

                      Za 2 mono porciji:
                        Za piškotno dno:
                        • 150 g polnozrnatih piškotov
                        • 90 g masla Pomurskih mlekarn
                          • Za jogurtovo kremo:
                            • 2 jušni žlici jogurta Pomurskih mlekarn
                            • 100 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                            • 6 g želatine v lističih
                            • 1 žlico sladkorja v prahu
                              • Za okrasitev:
                                • nektarina, borovnice (oziroma sveže sadje po želji), lističi mete
                                  • Postopek priprave:
                                      1. Piškote damo v plastično vrečko in jih z lesenim valjarjem zdrobimo. Damo jih v skledo in dodamo še maslo sobne temperature ter premešamo.
                                        2. Želatino za 5 minut namočimo v zelo mrzlo vodo, da nabrekne.
                                          3. Segrejemo 2 žlici jogurta in eno žlico sladkorja v prahu. Dodamo ožeto želatino in mešamo dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
                                            4. V posodi stepemo smetano in dodamo mešanico jogurta, sladkorja in želatine. Premešamo od spodaj navzgor.
                                              5. Maso vlijemo na osnovo iz piškotov in postavimo v hladilnik za 4 ure. Če se nam s sladico zelo mudi, jo lahko postavimo v zamrzovalnik, kjer naj se ohlaja približno 1 uro in pol.
                                                6. Ko je sladica dovolj hladna, ji pazljivo odstranimo obod in dekoriramo s svežim sadjem in lističi mete.
                                                  Za eno torto premera 16 – 18 cm podvojite količine sestavin. Če pripravljate sladico za isti dan, lahko v kremo vmešate tudi malo nadrobljenih piškotov. Če pa bo sladica za naslednji dan, raje nadrobljene piškote izpustite, ker postanejo v kremi premehki.
                      Sezona 3 - 25. epizoda

                      BOROVNIČEVE REZINE


                      Recept

                      Za kvadraten pekač mer 20 x 20 cm:
                        Za piškotni posip potrebujemo:
                        • 75 g moke
                        • 50 g masla Pomurskih mlekarn
                        • 50 g rjavega sladkorja
                        • ščepec soli
                          • Za biskvit:
                            • 225 g bele moke
                            • 80 g sladkorja
                            • 2 jajci
                            • 80 g masla Pomurskih mlekarn
                            • 125 g jogurta
                            • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
                            • ½ zavitka pecilnega praška
                            • 250 g borovnic
                            • ščepec soli
                              • Potrebujemo še: peki papir
                                  Postopek priprave:
                                    1. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
                                      2. Pripravimo piškotni posip. Hladno maslo, moko, sladkor in ščepec soli z rokami zamesimo. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj nadrobimo testo.
                                        3. Postavimo v pečico in pečemo približno 5 minut.
                                          4. Vzamemo iz pečice in ohladimo.
                                            5. V skledo damo mehko maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Mešamo dokler ne dobimo svetle, rahle kreme.
                                              6. Postopoma med mešanjem dodajamo po 1 jajce in vsako posebej dobro stepemo.
                                                7. Dodamo jogurt.
                                                  8. Vmešamo še moko ter pecilni prašek in pazimo, da ni grudic.
                                                    9. Maso vlijemo na s peki papirjem obložen pekač. Po vrhu potresemo borovnice in jih posujemo s piškotnim posipom.
                                                      10. Postavimo v pečico in pečemo 40–45 minut. Z lesenim nabodalcem preverimo ali je biskvit pečen tako, da ga zapičimo v sredino biskvita. Če na njem ne ostane nič biskvitne mase, potem vemo, da je biskvit pečen.
                                                        11. Pecivo ohladimo preden postrežemo.
                                                          Če želimo, lahko borovnice vmešamo v maso.
                      Sezona 3 - 26. epizoda

                      LAZANJA Z GAMBERI


                      Recept

                      Za pekač mer 20 x 20 cm:
                      • 1 večjo, mesnato rdečo papriko
                      • 6 svežih jajčnih testenin za lazanjo
                      • 300 g sira Livada Pomurskih mlekarn
                      • 500 g gamberov
                      • oljčno olje
                      • šopek svežega peteršilja
                      • ½ dcl vina Zelen
                      • rezina masla Pomurskih mlekarn
                        • Za bešamel:
                          • 100 g masla Pomurskih mlekarn
                          • 3 jušne žlice moke
                          • ščep soli
                          • poper
                          • muškatni orešček
                            • Paradižnikova omaka:
                              • paradižnik, čebula, oljčno olje, bazilika, origano, sol, mleko Pomurskih mlekarn
                              • Postopek priprave:
                                  1. Pripravimo paradižnikovo omako. Na oljčnem olju popražimo drobno nasekljano čebulo, dodamo na kocke narezan paradižnik vrste pelati. Dodamo jušno žlico mleka, da uravnamo kislost paradižnika, solimo, dodamo še baziliko in origano. Na zmernem ognju kuhamo 25 minut. Odstavimo.
                                    2. Med pripravo paradižnikove omake v ponvi pripravimo gambere. Popražimo jih na oljčnem olju. Dodamo sesekljan šopek svežega peteršilja. Pokrito dušimo 12 minut. Zalijemo s ½ dcl vina Zelen. Počakamo, da vino izhlapi. Odstavimo s kuhalne plošče in vmešamo rezino masla. Ohladimo.
                                      3. Papriko očistimo, operemo, narežemo na podolgovate kose. Postavimo jo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, prelijemo z oljem in dobrih 10 minut pečemo v pečici pri 250 stopinj Celzija, funkcija žar.
                                        4. Pripravimo še bešamel. V manjšem loncu segrejemo maslo na zmernem ognju. Ko začne cvrčati, kuhalno ploščo izklopimo ter dodamo moko. Mešamo z ročno metlico, da ne nastajajo grudice. Mešamo toliko časa, da moka postane zlate barve. Takrat vmešamo polnomastno mleko Pomurskih mlekarn sobne temperature. Nenehno mešamo z ročno metlico. Kuhalno ploščo znova vklopimo na zmerno temperaturo in hitro mešamo vsebino ter kuhamo 5 minut, da se lepo zgosti. Štedilnik izklopimo in dodamo ščep soli, muškatnega oreščka in popra.
                                          5. Pekač namažemo z žlico bešamela in ga obložimo z dvema listoma testenin za lazanjo. Testenine premažemo z bešamelom, dodamo paradižnikovo omako, pečeno papriko, gambere ter posujemo z naribanim sirom Livada iz Pomurskih mlekarn. Pokrijemo z naslednjima dvema listoma testenin za lazanjo. Postopek ponovimo še 2 – 3 x.
                                            6. Zadnja plast nadeva ostane odkrita.
                                              8. Pečeno lazanjo pustimo 10 minut, da se ohladi, preden jo razrežemo in ponudimo.
                      Sezona 3 - 27. epizoda

                      KRHKA PITA Z JABOLKI


                      Recept

                      Za keramični pekač mere 28 x 19 cm:
                        Za krhko testo:
                        • 450 g moke brez glutena
                        • 50 g sladkorja
                        • 1 jajce
                        • 150 g masla Pomurskih mlekarn
                        • 125 ml tekoče smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                        • 5 ml pomarančne arome
                        • ščepec soli
                        • 1 zavitek pecilnega praška
                          • Za nadev:
                            • 3 sočna rumena jabolka
                            • 30 g masla Pomurskih mlekarn (manjše koščke)
                            • 80 g sladkorja
                              • Potrebujemo še: sladkor v prahu za posip
                                  Postopek priprave:
                                    1. V skledi zmešamo moko in sladkor, v sredini naredimo jamico v katero damo jajce, maslo sobne temperature, tekočo smetano, pomarančno aromo, sol in nazadnje pecilni prašek. Dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo.
                                      2. Testo razdelimo na polovico in vsako polovico posebej razvaljamo na peki papirju.
                                        3. V pekač položimo polovico razvaljanega testa s peki papirjem. Testo večkrat prebodemo z vilicami.
                                          4. Jabolka olupimo, odstranimo trdi sredinski del s pečkami ter jih naribamo na ribež z večjimi luknjami. Naribana jabolka porazdelimo po testu, potresemo s sladkorjem in porazdelimo koščke masla.
                                            5. Čez jabolčni nadev položimo drugo plast testa in robove primemo skupaj ter jih spodvihamo navzgor.
                                              6. Pečemo 30 minut v pred ogreti pečici na 180 stopinj Celzija.
                                                7. Ohladimo ter posujemo s sladkorjem v prahu. Pito režemo na kocke.
                                                  Naribana jabolka lahko v skledi zamešamo s sladkorjem in šele nato porazdelimo po testu. Jabolka ne stiskamo, da spustijo sok, ker se med pečenjem testo okusno prepoji s sokom.
                      Sezona 3 - 28. epizoda

                      KORENČKOVA TORTA


                      Recept

                      Za pekač s snemljivim obodom premera 24 cm:
                      • 300 g korenčka
                      • 2 sveži jajci
                      • 150 ml polnomastnega mleka Pomurskih mlekarn
                      • 150 g sladkorja
                      • 100 ml sončničnega olja
                      • 250 g bele mehke moke
                      • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
                      • 1 zavitek pecilnega praška
                      • Postopek priprave:
                          1. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
                            2. Pekač obložimo s peki papirjem.
                              3. Korenček očistimo in drobno naribamo.
                                4. V srednje veliki skledi dobro premešamo olje, mleko, jajci ter sladkor.
                                  5. Nato dodamo presejano moko, vaniljev sladkor ter pecilni prašek. Mešamo, dokler zmes ni povsem gladka, brez grudic.
                                    6. Dodamo še nariban korenček ter še enkrat premešamo.
                                      7. Maso vlijemo v pekač in pečemo 45–50 minut.
                                        8. Pečeno ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
                      Sezona 3 - 29. epizoda

                      PIZZA Z AJDOVIM TESTOM (BREZ GLUTENA)


                      Recept

                      Za okrogel pizza pekač premera 30 cm:
                      • 150 g ajdove moke
                      • 100 g moke brez glutena (ali 100 g navadne bele moke)
                      • 200 ml vode
                      • 20 g kvasa v prahu
                      • 2 žlici oljčnega olja
                      • 300 g sira Livada Pomurskih mlekarn
                      • sveži paradižnik
                      • čebula
                      • sol
                      • origano, bazilika
                      • črne olive
                      • kozice
                        • Potrebujemo še: peki papir, ribež za sir
                            Postopek priprave:
                              1. Najprej v skledi zamešamo obe moki. Dodamo oljčno olje, sol in kvas ter zamešamo testo. Dobimo precej lepljivo in tekočo maso.
                                2. Testo naj v skledi počiva 1 uro.
                                  3. Po prvem vzhajanju testo raztegnemo z dlanmi na pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem.
                                    4. Testo naj nato počiva še pol ure v pečici pri 50 stopinjah Celzija.
                                      5. Medtem grobo naribamo sir Livada Pomurskih mlekarn, paradižnike ter čebulo narežemo na tanjše kolobarje.
                                        6. Vzhajano testo obložimo s paradižniki, sirom, čebulo, črnimi olivami, kozicami ter ga posujemo z začimbami.
                                          7. Pekač s pizzo postavimo v ogreto pečico na 200 stopinjah Celzija.
                                            8. Pizzo pečemo 25-30 minut.
                      Sezona 3 - 30. epizoda

                      TORTA IZ HRUŠK IN SKUTE


                      Recept

                      Za pravokoten pekač mer 28 x 19 cm:
                      • 2 zavitka listnatega testa
                      • 2 hruški
                      • 350 g skute Pomurskih mlekarn
                      • 3 – 4 žlice tekoče smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                      • 2 jajci + 1 rumenjak
                      • 7 žlic sladkorja
                      • 2 žlici vode
                      • sladkor v prahu za posip
                      • naribana lupinica 1 bio limone
                        • Postopek priprave:
                            1. Hruške operemo, obrišemo ter narežemo na kocke. Skupaj s sladkorjem in vodo zakuhamo na nežnem ognju. Kuhamo 10 minut.
                              2. V skledi zmešamo skuto, 6 jušnih žlic sladkorja, tekočo smetano, jajci ter limonino lupinico.
                                3. V pekač najprej položimo en list listnatega testa, skupaj s peki papirjem. Spodnje testo z vilicami večkrat prebodemo.
                                  4. Testo obložimo z nadevom ter pokrijemo z drugim listom listnatega testa.
                                    5. Vrhnje testo premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, ki mu dodamo 1 jušno žlico sladkorja.
                                      6. Pečemo 20 – 25 minut (oziroma toliko časa, da skorjica postane zlato rjava) pri 200 stopinjah Celzija. Pečeno posujemo s sladkorjem in ohladimo.
                      Sezona 3 - 31. epizoda

                      KARE V MLEČNI OMAKI


                      Recept

                      Za 4 osebe :
                      • 1 liter mleka Pomurskih mlekarn
                      • 600 svinjskega kareja (tanjše rezine)
                      • 1 manjša čebula
                      • 1 kozarec belega vina sorte Zelen
                      • sol
                      • sončnično olje
                        • Postopek priprave:
                            1. V ponev vlijemo olje in dodamo drobno sesekljano čebulo. Počakamo, da čebula dobi lepo zlato rjavo barvo. Dodamo zrezke, solimo in 10 minut pečemo meso z obeh strani.
                              2. Prilijemo vino in pokrijemo. Dušimo 10 minut.
                                3. Prilijemo mleko. Spet pokrijemo in kuhamo 1 uro. Vmes meso obračamo.
                                  4. Po eni uri kuhanja mesa v omaki, vzamemo meso iz ponve, zgoščeno mleko pa zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko, svilnato omako.
                                    5. Meso na krožniku prelijemo z mlečno omako.
                                      Poleg lahko ponudimo pire krompir.
                                        Priprava pire krompirja:
                                          1. Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in ga skuhamo v slanem kropu.
                                            2. Ko je krompir kuhan, mu odlijemo vodo, dodamo rezino masla Pomurskih mlekarn in ga pretlačimo.
                                              3. Nato dodamo še mleko Pomurskih mlekarn in še enkrat pretlačimo oziroma premešamo.
                      Sezona 3 - 32. epizoda

                      MANDLJEVA TORTA S SKUTO


                      Recept

                      Za pekač s snemljivim obodom premera 20 cm potrebujemo:
                      • 120 g masla Pomurskih mlekarn
                      • 100 g sladkorja
                      • 240 g mandljeve moke
                      • 250 g nepasirane skute Pomurskih mlekarn
                      • 3 – 4 jušne žlice tekoče smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                      • 4 jajca + dodatna 2 beljaka (jajca naj bodo sobne temperature)
                      • 1 zavitek burbonske vanilje
                      • naribana lupinica 1 bio limone
                        • Za okrasitev:
                        • mandljevi lističi
                        • sladkor v prahu
                          • Potrebujemo še:
                          • pekač s snemljivim obodom premera 20 cm
                          • peki papir
                            • Postopek priprave:
                                1. Pečico ogrejemo na 160 stopinj Celzija, pekač premera 20 cm obložimo s peki papirjem.
                                  2. V skledi zamešamo maslo, sladkor, burbonsko vaniljo ter limonino lupinico. Mešamo 10 minut, da dobimo svetlo in mehko kremo.
                                    3. Postopoma dodajamo po 1 jajce in mešamo. Nato dodamo mandljevo moko. Na koncu vmešamo še skuto, 3 – 4 jušne žlice tekoče smetane ter dobro premešamo.
                                      4. Posebej stepemo še dva beljaka v sneg. Trd sneg z lopatko nežno vmešamo v maso. Mešamo od spodaj navzgor.
                                        5. Maso prelijemo v pekač in enakomerno poravnamo. Posujemo z mandljevimi lističi po celotni površini mase.
                                          6. Pečemo 45 minut. Ohladimo v pekaču. Preden jo razrežemo, posujemo s sladkorjem v prahu.
                                            Če želimo malce nižjo torto, uporabimo pekač premera 22 cm.
                      Sezona 3 - 33. epizoda

                      POLPETE S TUNO IN SKUTO IZ PEČICE


                      Recept

                      Za 4 osebe potrebujemo:
                      • 320 g tune v oljčnem olju
                      • 350 g skute Pomurskih mlekarn
                      • krušne drobtine
                      • sesekljan svež peteršilj
                      • oljčno olje
                      • sol
                        • Potrebujemo še:
                          • klasičen pekač iz pečice
                          • peki papir
                            • Postopek priprave:
                                1. Tuno odcedimo in z vilicami razdrobimo na manjše koščke.
                                  2. Dodamo skuto, ščep soli, sesekljan svež peteršilj in premešamo.
                                    3. Z rokami oblikujemo kroglice v velikosti oreha ter vsako povaljamo v krušnih drobtinah.
                                      4. Pekač obložimo s peki papirjem. Polpete ne polagamo preveč blizu ena drugi, ker se med pečenjem razlezejo. Na koncu vsako polpeto rahlo pokapljamo z oljčnim oljem.
                                        5. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija med 25 – 30 minut.
                                          6. Polpete ponudimo ohlajene, kot prigrizek. Če jih ponudimo kot glavno jed, poleg lahko ponudimo svežo zeleno solato.
                                              Tako pripravljene polpete iz tune in skute so zelo rahle in imajo izrazit okus tune in skute. V kolikor bi želeli bolj kompaktne polpete, ki ohranijo bolj okroglo obliko, jim vmešajte surovo jajce.
                      Sezona 3 - 34. epizoda

                      SKUTINE KOCKE Z ROZINAMI


                      Recept

                      Za 4 osebe potrebujemo:
                      • 320 g tune v oljčnem olju
                      • 350 g skute Pomurskih mlekarn
                      • krušne drobtine
                      • sesekljan svež peteršilj
                      • oljčno olje
                      • sol
                        • Potrebujemo še:
                          • klasičen pekač iz pečice
                          • peki papir
                            • Postopek priprave:
                                1. Tuno odcedimo in z vilicami razdrobimo na manjše koščke.
                                  2. Dodamo skuto, ščep soli, sesekljan svež peteršilj in premešamo.
                                    3. Z rokami oblikujemo kroglice v velikosti oreha ter vsako povaljamo v krušnih drobtinah.
                                      4. Pekač obložimo s peki papirjem. Polpete ne polagamo preveč blizu ena drugi, ker se med pečenjem razlezejo. Na koncu vsako polpeto rahlo pokapljamo z oljčnim oljem.
                                        5. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija med 25 – 30 minut.
                                          6. Polpete ponudimo ohlajene, kot prigrizek. Če jih ponudimo kot glavno jed, poleg lahko ponudimo svežo zeleno solato.
                                              Tako pripravljene polpete iz tune in skute so zelo rahle in imajo izrazit okus tune in skute. V kolikor bi želeli bolj kompaktne polpete, ki ohranijo bolj okroglo obliko, jim vmešajte surovo jajce.
                      Sezona 3 - 35. epizoda

                      MASLENA RIŽOTA Z RADIČEM


                      Recept

                      Za 4 osebe potrebujemo:
                      • 320 g tune v oljčnem olju
                      • 350 g skute Pomurskih mlekarn
                      • krušne drobtine
                      • sesekljan svež peteršilj
                      • oljčno olje
                      • sol
                        • Potrebujemo še:
                          • klasičen pekač iz pečice
                          • peki papir
                            • Postopek priprave:
                                1. Tuno odcedimo in z vilicami razdrobimo na manjše koščke.
                                  2. Dodamo skuto, ščep soli, sesekljan svež peteršilj in premešamo.
                                    3. Z rokami oblikujemo kroglice v velikosti oreha ter vsako povaljamo v krušnih drobtinah.
                                      4. Pekač obložimo s peki papirjem. Polpete ne polagamo preveč blizu ena drugi, ker se med pečenjem razlezejo. Na koncu vsako polpeto rahlo pokapljamo z oljčnim oljem.
                                        5. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija med 25 – 30 minut.
                                          6. Polpete ponudimo ohlajene, kot prigrizek. Če jih ponudimo kot glavno jed, poleg lahko ponudimo svežo zeleno solato.
                                              Tako pripravljene polpete iz tune in skute so zelo rahle in imajo izrazit okus tune in skute. V kolikor bi želeli bolj kompaktne polpete, ki ohranijo bolj okroglo obliko, jim vmešajte surovo jajce.
                      Sezona 3 - 36. epizoda

                      TORTA PREKMURKA


                      Recept

                      Za 4 osebe potrebujemo:
                      • 320 g tune v oljčnem olju
                      • 350 g skute Pomurskih mlekarn
                      • krušne drobtine
                      • sesekljan svež peteršilj
                      • oljčno olje
                      • sol
                        • Potrebujemo še:
                          • klasičen pekač iz pečice
                          • peki papir
                            • Postopek priprave:
                                1. Tuno odcedimo in z vilicami razdrobimo na manjše koščke.
                                  2. Dodamo skuto, ščep soli, sesekljan svež peteršilj in premešamo.
                                    3. Z rokami oblikujemo kroglice v velikosti oreha ter vsako povaljamo v krušnih drobtinah.
                                      4. Pekač obložimo s peki papirjem. Polpete ne polagamo preveč blizu ena drugi, ker se med pečenjem razlezejo. Na koncu vsako polpeto rahlo pokapljamo z oljčnim oljem.
                                        5. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija med 25 – 30 minut.
                                          6. Polpete ponudimo ohlajene, kot prigrizek. Če jih ponudimo kot glavno jed, poleg lahko ponudimo svežo zeleno solato.
                                              Tako pripravljene polpete iz tune in skute so zelo rahle in imajo izrazit okus tune in skute. V kolikor bi želeli bolj kompaktne polpete, ki ohranijo bolj okroglo obliko, jim vmešajte surovo jajce.
                      Sezona 3 - 37. epizoda

                      MLEČNI RIŽ S CIMETOM


                      Recept

                      Potrebujemo:
                      • 500 ml mleka Pomurskih mlekarn
                      • 150 g belega riža
                      • 6 čajnih žličk sladkorja
                      • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
                      • naribana lupina ½ limone
                      • cimet
                        • Postopek priprave:
                            1. Segrejemo mleko skupaj z naribano limonino lupinico, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem.
                              2. Počakamo, da zavre. Nato dodamo riž.
                                3. Kuhamo in nenehno mešamo 20 minut.
                                  4. Ko je riž kuhan, ga predenemo v poljuben pekač ali več manjših in v pečici zapečemo, da po vrhu nastane hrustljava skorjica. Preden postrežemo, posujemo s cimetom.
                      Sezona 3 - 38. epizoda

                      PECIVO S PINJENCEM


                      Recept

                      Za podolgovat pekač dolžine 25 cm potrebujemo:
                      • 250 g moke
                      • 3 jajca
                      • 200 ml sadnega pinjenca Pomurskih mlekarn z okusom bezeg-limona
                      • 200 g sladkorja
                      • 100 ml sončničnega olja
                      • 1 zavitek suhega kvasa
                      • 100 g kandiranih pomaranč in limon
                      • ščepec soli
                        • Postopek priprave:
                            1. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem. Dodamo pinjenec in moko s kvasom, nato olje in nazadnje še kandirano sadje.
                              2. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso.
                                3. Pečemo 40–50 minut pri 190 °C.
                                  4. Pečeno posujemo s sladkorjem v prahu.
                      Sezona 3 - 39. epizoda

                      KRHEK SKUTNI KRUHEK


                      Recept

                      Za 2 manjša zavitka potrebujemo:
                        Za krhko testo:
                        • 300 g moke
                        • 100 g sladkorja
                        • 150 g skute Pomurskih mlekarn
                        • 50 g masla Pomurskih mlekarn
                        • 1 sveže jajce
                        • ½ zavitka pecilnega praška
                        • ščepec soli
                          • Za nadev:
                            • 1 kg sočnih jabolk
                            • 100 g rozin sultanin
                            • 2 jušni žlici sladkorja
                            • cimet
                            • krušne drobtine
                            • pest lešnikov
                              • Potrebujemo še: peki papir, pekač
                                  Priprava:
                                    1. V moko na sredi naredimo jamico, v katero damo jajce, sladkor, mehko maslo, pecilni prašek in sol.
                                      2. Zamesimo in mešamo dokler ne dobimo mehkega in elastičnega testa.
                                        3. Testo razdelimo na polovico za dva zavitka.
                                          4. Testo zelo na tanko razvaljamo na peki papirju.
                                            5. Priprava nadeva: jabolka naribamo, dodamo oprane rozine in grobo narezane lešnike.
                                              6. Potresemo s cimetom, dodamo 2 žlici sladkorja in vse dobro premešamo.
                                                7. Testo najprej posujemo s krušnimi drobtinami in dodamo nadev.
                                                  8. Testo zavijemo s pomočjo peki papirja.
                                                    9. Pečemo v predogreti pečici na 180 stopinjah Celzija 30 minut.
                                                      10. Postrežemo mlačno ali hladno, posuto s sladkorjem v prahu.
                      Sezona 3 - 40. epizoda

                      AJDOVI PIŠKOTI Z VANILJO


                      Recept

                      Potrebujemo:
                      • 125 g ajdove moke
                      • 25 g jedilnega škroba
                      • 40 g rjavega sladkorja
                      • ½ žličke pecilnega praška
                      • 1 žlička vanilje
                      • ščepec soli
                      • 40 g masla Pomurskih mlekarn
                      • 50 ml vode
                        • Potrebujemo še: okrogle modelčke za izrez piškotov (lahko uporabimo dva različna kozarca), pekač, peki papir
                            Postopek priprave:
                              1. V skledo presejemo ajdovo moko, jedilni škrob, rjav sladkor, pecilni prašek, vanilijo in ščepec soli. Premešamo in v sredini naredimo jamico.
                                2. Vanjo damo maslo sobne temperature in vodo. Premešamo s prsti.
                                  3. Oblikujemo kroglo, jo zavijemo v prozorno folijo in postavimo za 20 minut v hladilnik.
                                    4. Ko je testo hladno, ga previdno razvaljamo, približno na debelino 5 mm. Ker je ajdovo testo precej lomljivo, je priporočljivo, da ga razvaljamo med dvema listoma peki papirja in kar na spodnjem oblikujemo obročke ter jih nato predenemo na pekač.
                                      5. Pečemo 15 – 20 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pečica naj bo predhodno ogreta.
                      Sezona 3 - 41. epizoda

                      JOGURTOVA KREMA Z VIŠNJAMI


                      Recept

                      Za 4 kozarce potrebujemo:
                      • 7 navadnih piškotov
                      • 25 g masla Pomurskih mlekarn
                      • 1 jušna žlica sladkorja
                      • 200 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                      • 2 lončka jogurta Pomurskih mlekarn
                      • kandirane višnje v sirupu
                        • Potrebujemo še: 4 kozarce
                            Postopek priprave:
                              1. Piškote zdrobimo, dodamo stopljeno in ohlajeno maslo ter dobro premešamo.
                                2. S pripravljeno piškotno mešanico napolnimo dno kozarcev.
                                  3. Stepemo smetano, ki ji proti koncu stepanja dodamo sladkor. Narahlo vmešamo jogurt. Mešamo od spodaj navzgor, da smetana ostane čvrsta.
                                    4. S pripravljeno kremo napolnimo kozarce. Postavimo jih v hladilnik, kjer jih ohlajamo 5 - 6 ur.
                                      5. Preden postrežemo dodamo kandirane višnje v sirupu.
                                        Sladico ponudimo svežo oziroma jo hranimo v hladilniku največ 1 dan.