LEJKO! recepti
Vsak konec tedna nova epizoda enostavnih in slastnih receptov za kuharske užitke!
Po vsakem premiernem predvajanju bodo vse epizode, v katerih so predstavljeni recepti, dostopne ves čas in si jih lahko kadarkoli ponovno ogledate na spletni strani ali Youtube kanalu : https://bit.ly/2IIpPCG
Preizkusite se v reševanju kulinarične uganke tudi vi! Po vsaki objavljeni epizodi imate čas do naslednjega petka, da sodelujete v izboru za paket izdelkov Pomurskih mlekarn oziroma za predpasnik Lejko receptov. Z objavo fotografije vašega lastnega izvirnega kulinaričnega dosežka, ki temelji na objavljenem tedenskem receptu na Facebook stani Lejko recepti, bomo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli paket Pomurskih mlekarn z različnimi izdelki.
Za delitev video recepta, pa bomo izžrebali dva, ki prejmeta predpasnik Lejko?Lejko! Priložnost za sodelovanje imate vsak teden ponovno.
1. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Plošča z Goričkoga f Piran
(čez Triglav)
Potem ko ste z najvišjega vrha Prekmurja (Kugla 418 m, po obliki spominja na Kul Viktorja) zakotalili hlebec ementalca v smeri Pirana, naredite postanek v Pomurskih mlekarnah in nabavite paket njihovih izdelkov. Še bolje: s fotografijami in videoposnetki svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov, se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!
Uporabite vse sire, ki so tam na voljo in naredite sirno ploščo, kot sta jo ustvarila Polona in Sašo v 1. epizodi. Vmes iz 3 trikotnikov topljenega sira Slovenka zgradite še Triglav in si prepevate: “Dala mi ga je Slovenka …“ Ko pridete do Pirana položite na pladenj še pršut. Dodajte še svoje kulinarično zrno modrosti (kot na primer Sašo rožo iz Portoroža, Polona pa malo olivnega olja) in Plošča z Goričkoga f Piran je narejena. Dober tek!
Sestavine na ednouk:
- 40 dag Ljutomerskega sira ementalec
- 40 dag lahke Livade
- 40 dag Livade
- zavitek topljenega Prleškega sira
- nekaj trikotnikov sira Slovenka
- 4 žlice Slovenske domače skute
- 2 zavitka narezanega pršuta
- rdeča paprika, čili
- sol, poper
- olivno olje, cvet vrtnice
2. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Špinačo Papa Popaj Papp
Fitgness ali Fitness obrok za gnes
Medtem ko se v loncu kuha 1 kg krompirja, Sašo trenira svoje bicepse z 1 kg težkimi utežmi. Polona medtem pripravi špinačo. V ponvi raztopi 2 žlici masla Pomurskih mlekarn, popraži nekaj moke, doda malo česna in ta Papa Popaj Ajnpren prelije z mlejkom Pomurskih mlekarn, katerega Sašo s pomočjo definiranega bicepsa prinese iz hladilnika. Doda še špinačo, sol, poper in muškatni orešček. Ko vse skupaj zavre, kuha špinačo še 10 minut. Umeša še kislo smetano Pomurskih mlekarn in za piko na “i“ doda še razžvrkljano jajce. Jajce mešamo tako dolgo, da medtem petkrat zapored izgovorimo: razžvrkljam jajce, razžvrkljam jajce, razžvrkljam jajce, …!
Medtem (po 15 minutah) je na drobne koščke narezan krompir v slanem kropu kuhan.
Polona ga odcedi, v kozici pogreje še mlejko in maslo Pomurskih mlekarn. Ko se maslo v mleku stopi, ta čarobni naravni napitek prelije po krompirju in vse skupaj pretlači, da dobi gladek pire, ki ga po potrebi dosoli.
Sašo, ki je medtem že na robu mišične odpovedi, poskusi špinačo. Pride do t. i. Popaj efekta. Zdaj lahko dviguje tudi 5 kg težke uteži.
Skratka: zdrav duh v zdravi hrani v zdravem telesu!
Na koncu Polona še obzirno prizna, da je bil navdih za pire krompir Sašov trebuh, novopečeni Popaj pa Polono primerja z Olivo. Ne enega ne drugega ne poskušajte doma!
Če pa se boste ob kuhanju Špinače Papa Popaj Papp zabavali tako kot Sašo in Polona, nam pošljite video oziroma fotografije vaše Fitgness kulinarike. Najbolj zabavne prispevke bomo objavili na Facebook profilu Lejko?Lejko!
Dober tek!
Sestavine na ednouk:
Špinača Papa Popaj
- listi sveže špinače
- 2 žlici moke
- 2 žlici Slovenskega surovega masla (še več masla za še boljši okus)
- 3 žlice kisle smetane Pomurskih mlekarn
- 3 dl Pomurskega mlejka
- 1 jajce
- sol
- poper
- muškatni orešček
Pire krumple Papp
- 1 kg krumplof (krompirja)
- Pomursko mlejko
- Slovensko surovo maslo (še več masla za še boljši okus)
- sol
3. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Tunina tünka prek žlice prek Müre
Tunini žličniki s pistacijo
Odprite dve konzervi tune. Pri tem se vam ni potrebno urezati, razen če ste nerodni kot Sašo. Poškodbo lahko tudi simulirate!
Medtem ko ranjenec uživa v umetnem dihanju usta na usta, v mikserju zmešate tunino, maslo, sol in poper. Na roko vmešate še stepeno sladko smetano Pomurskih mlekarn in dodate še ščepec čilija in sveže mletega popra. Z žlico naredite žličnike in jih posujte s slanimi popraženimi pistacijami.
Kdo je pri vas doma Polona in kdo Sašo, pa veste najbolje sami. :)
Če se boste ob kuhanju Tunine tünke prek žlice prek Müre zabavali tako kot Polona in Sašo, svoje recepte, fotografije in videoposnetke duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!
Dober tek!
Sestavine na ednouk:
- 2 konzervi tunine
- 2 žlici Slovenskega surovega masla
- 4 žlice stepene sladke smetane Pomurskih mlekarn
- pest olupljenih pistacij
- ščepec mletega čilija
- sol
- poper
- kruh
4. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Fast Food Cookie Vege Bunka
Langaš
Prekmurski fast food Langaš v obliki kukija, pa Prekmurska vegetarijanska plošča.
Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej. :)
Če imate doma pravega vegetarijanca, najprej čisto “naključno“ najdete kilogram zaseke v tünki in trdite, da to pač ni meso! Kvečjemu meseno spoznanje! Za vegetarijanca. :) Če imate doma namišljenega in modnega vegetarijanca, kot je Papp, ta komplikacija ni potrebna! V vsakem primeru zaseko zvrnete na leseno ploščo in razmislite, ali bo iz tega nastala vege bunka ali umetniška inštalacija.
Ker odgovora ne najdete ali pa sploh ne obstaja, se medtem raje lotite Fast Food Cookie Langaša. Skupaj zmešate vse sestavine, ki jih našteje Polona in pustite testo počivati eno uro. Potem pošljete vašega Pappa skuhat kavo, kar v praksi pomeni, da jo skuhate sami. :)
Po eni uri langaš oblikujete v cookie lookie in ga (jih) spustite v vroče olje tako, da se ne dotakne dna. Če niste prepričani kako, prepustite to raje vaši Poloni. Kdo je pri vas kdo? Odgovor je na dlani, v kateri leži langaš. :)
Medtem ko se langaš cvre, se lotite vege bunke, oziroma nalogo zaupate novopečenemu prekmurskemu vegetarijancu. Najbolj zanesljiv končni uspeh dosežete s tem, da jo obložite z Ljutomerskim sirom ementalec. S tem ste rešili okus, obliko pa… Zakamuflirate jo lahko še s čebulo, rukolo, lahko pa tudi z raznoraznimi rastlinami za osebno uporabo. Večja kot bo vsebnost halucinogenih substanc, večja je verjetnost, da bodo uporabniki v njej prepoznali vegetarijansko jed. Ali pa umetniško inštalacijo!
Kul Viktorjeva opomba:
Vege (madž.) = konec
Glej Lejko slovar!
Če se boste ob kuhanju Fast Food Cookie Vege Bunke zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!
Dober tek!
Sestavine na ednouk:
Langaš (Prekm. Fast Food Cookie)
- 0,5 kg moke
- 1 dl Pomurskega mlejka
- 1 kisla smetana Pomurskih mlekarn
- 1 navadni jogurt Pomurskih mlekarn
- 5 dag kvasa
- 1 jajce
- 1 žlička soli in sladkorja
Vege Bunka (prekmurska vegetarijanska bunka za vegetarijance začetnike)
- 1 kg zaseke
- čim več Ljutomerskega sira ementalec
- čebula
- rukola po želji
- 1 Sašo Papp
- rastline za osebno uporabo
5. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Kisilak kupica s torto je kot mačka brez škarniclina
Skutina torta v kozarčku ni maček v žaklju
Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej. :)
Potem, ko ste ugotovili, da je vaša tehtnica pokvarjena in da so vaše kosti (pre)težke, imate dve možnosti: tehtnico vržete v koš za smeti ali pa si privoščite takšno sladico, ki ne redi. :)
Namesto modela za torto, v roke vzamete kozarec (prekm. kupico), iz hladilnika pa skuto Prekmurskih mlekarn v običajni prozorni vrečki. Takšna je zato, da jo lahko pogledate. Tu ni kaj skrivati, ker ne kupujete mačka v žaklju. :)
Namesto osebne tehtnice pričnete uporabljati kuhinjsko tehtnico. Ali pa delate po občutku! Ni vam potrebno biti Einstein, da v kupico nadrobite nekaj Albert keksov kot podlago. Zmečkate dva trikotnika Slovenke, stepete smetano, dodate sladkor v prahu (v tem trenutku lahko vržete osebno tehtnico v smeti, če je niste že prej), vse skupaj zmešate s skuto in s to maso prelijete kekse v kozarčku. Posipate z naribano čokolado in z borovnicami.
Pa da vidimo! Imate težo pod kontrolo? Ali pa ima tehtnica pod kontrolo vas?
Ko boste poskusili Kisilak kupico, ne bo nič več pod kontrolo.
Če se boste ob kuhanju Kisilak kupice s torto, ki je kot mačka brez škarniclina zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!
Dober tek!
Sestavine na ednouk:
- 140 g zdrobljenih Albert keksov
- 1 dl sladke smetane Pomurskih mlekarn
- 25 g sladkorja v prahu
- 150 g Slovenske domače skute
- 50 g topljenega sira Slovenka
- 200 g borovnic
- temna čokolada za posip
6. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Six Pack Čačiki & Six Pack Picek
Six pack mlejčne ogurke (prekmurski tzatziki) & Six Pack Picek
Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej :)
Uvod (namenjen fantom, poučen za dekleta)
Medtem ko vam vaša domača feministka bere litanije iz svoje dnevne knjige pritožb, vi pa, tako kot veliki grški filozof Papp, ugotovite, da vse teče! Najbolj pa six pack! In da se z vsakim požirkom manjša številka na vaši blek lestvici, veča pa vaš blek! (glej Lejko slovar) Skratka, vse redi!
Recept (namenjen dekletom, poučen za fante)
Ko vaš domači Six Pack končno razume, kaj mu hočete dopovedati (za fante: pametnejši popusti), mu dajte natančna navodila, seveda za bolj preprosta opravila: nareži česen, čebulo, na tanko, itd.
Sami medtem narežite ogurke (prekmurske kumarice), katerim dodate jogurt in kislo smetano Pomurskih mlekarn, sol, poper, sladko rdečo papriko in vse skupaj premešate. Lahko dodate še malo olivnega olja in malo limoninega soka kot Polona, ker mora biti njena pač zadnja ali pa še malo pekoče paprike kot Papp, ker misli, da je Madžar. To pa zato, ker je ob Poloni zmeraj v manjšini. :)
Aja, Six Pack Piceka spečete in vzamete ven (vö, vun) iz pečice. Ko ga zmažete, se njegovi Six packi spremenijo v vaše Six packe. Potem ste takšni, kot tisti na grških vazah! Ali pa se spremenijo v packe na vaši majici, če ste nerodni kot Papp. :)
Če se boste ob pripravi Six Pack Čačikija & Six Pack Piceka zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!
Dober tek!
P.S.: Fantje, ne bit fauš Kul Viktorju za njegove Six Packe! Tiste Sibirije si ni zaslužil!
Kljub podhladitvi držim pesti za vašo prekmurščino in za vaš Six Pack! :)
Sestavine na ednouk:
Six Pack Čačiki (mlejčne ogurke = prekmurski tzatziki)
- narezane kumare (ogurke)
- navadni jogurt Pomurskih mlekarn
- kisla smetana Pomurskih mlekarn
- čebula
- česen
- začimbe: sol, poper, mleta sladka paprika
Six Pack Picek
- picek (piščanec)
7. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Paleočinke
Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej. :)
Preden se lotimo Paleočink, smiselno in v skladu z običaji razdelimo vloge v kuhinji: fantje zajahajo kolo, punce pa fante. Malo manj kot običajno. :) Fantje, punce imajo vedno prav! Tu in tam čisto zares! V praksi pa večino dela itak raje opravijo same. Sploh če so fantje na kolesu, kjer hočejo osvojit kraljevska gorsko etapo na najvišji vrh Prekmurja (Kugla, 418 metrov nadmorske višine), kot tokrat Papp.
Puncam zadošča vzpon na Kul Viktorjevo glavo. Podobnost z njegovo Kuglo ni slučajna, ampak namerna! Zato Kul Viktorjev nasvet: Če v času, ko bi moral pomagati v kuhinji, želi izvajati intervalni trening, mu to pustite. Najmanj zmede lahko naredi na kolesu, mleko boste pa v vsakem primeru morali sami vzeti iz hladilnika! Pri vseh teorijah o tem, kaj redi, kaj je zdravo, itd., mu pritrjujte, če je le mogoče! Ali pa si ga privoščite, kot Polona Sašota!
Skratka, če je v kuhinji še kaj prostora, zmešajte sestavine (mlejko, moka, jajca, sladkor, sol) v maso za Paleočinke in jih spečite v ponvi. Če jih vaš Papp želi sam obračati, mu to pustite, dokler vsaka druga ne konča na tleh!
Vmes iz skute, kisle smetane, rozin in sladkorja v prahu pripravite nadev za Paleočinke. Ko jih napolnite z njim, pazite, da vam jih ne poje še predno jih premažete s polivom (kisla smetana, stepeno jajce). In če niste Papp, poliv polijete po paleočinkah, ne po sebi. :) Vse, kar ste rešili, dajte še v pečico, da se lepo zapeče!
No, zdaj vsi vemo, kaj so paleočinke! Tiste, ki vam jih uspe rešiti pred vašim domačim Pappom. :)
Če se boste ob kuhanju Paleočink zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!
Nobene kemije, samo malo domišljije! :)
Dober tek!
P.S.: Fantje, za naslednji rojstni dan si namesto gorskega zaželite raje kuhinjsko kolo! Da boste uspeli zmazat vse paleočinke, pa seveda ne dvomim!
Držim pesti za vašo prekmurščino in za vaše kuhinjsko kolo! :)
Sestavine na ednouk:
Masa za Paleočinke
- Pomursko mlejko
- moka
- jajca
- sladkor
- sol
Nadev za Paleočinke
- Slovenska domača skuta
- kisla smetana Pomurskih mlekarn
- rozine
- sladkor v prahu
Poliv za Paleočinke
- kisla smetana Pomurskih mlekarn
- stepeno jajce
8. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Mmmm … Župa od stare mamce
Mlečna krompirjeva juha ali mlejčna krumplova župa
Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej. :)
Če zjutraj ob kavi sanjarite o dopustu v eksotičnih krajih, to pomeni, da ste doma ali pa v državni službi. :) Če ste že na dopustu v eksotičnih toplih krajih, pa sanjate o domači hrani. :)
Kakorkoli, po temeljitem premisleku “Hmmm …“ odprete svojo spominsko kuharsko knjigo in skuhate Mmmm … Župo od stare mamce. Se še spominjate vonjav? Bi znali po spominu napisati tudi recept?
Nobenega klika, le malo nostalgije in župca kot se šika. :)
Takšo sküjajte!
Polona in Sašo sta se lotila mlečne krompirjeve juhe ali mlejčne krumplove župe po prekmursko.
Da bo Hmmm … ? postal Mmmm …, svojemu domačemu Pappu zaupajte lupljenje krompirja (krumplov). Tudi v lonec ga sme sam položiti.
Ker opazovanje krompirja, ki se kuha, ni preveč zanimivo, lahko medtem v praksi preizkusite še novo kulinarično relativnostno teorijo! Kot vemo, se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Razen v primeru, če vam nekdo podtakne feferon. :)
Adrenalinski feferonski požar pogasite s Pomurskin mlejkon!
Potem, ko ste na novo definirali kulinarične adrenalinske športe (če jih preživite), naredite podmet iz mlejka in moke. Z njim prelijete kuhan krompir in dodate še vse ostale sestavine. Po okusu. Če ga še imate. :)
Držimo pesti za vaš dopust in za vaš recept!
Če se boste ob pripravi Župe od stare mamce zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!
Dober tek!
Mmmm … :)
Sestavine na ednouk:
- 60 dag krompirja (krumplof)
- 2 dag moke
- lovorjev list
- majaron
- muškatni orešček
- sol in poper
- 5 dl Pomurskega mlejka
- 4 dl kisle smetane Pomurskih mlekarn
- rdeča pekoča paprika (samo za adrenalince)
9. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Lej! Ko Krema Požganka
Crème brûlée = Krejma Brülée
Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej. :)
Najbolj vroče in najbolj sladko pride zmeraj na koncu! Ognju v strehi se izognete tako, da si Kulinaričnega Viktorja za vaše dosežke preprosto razdelite ali pa vsak dobi svojega, tako kot Polona in Sašo. Če pa ga kdo od vas MORA dobiti, pa naj ga. Samo da preprečite požar. :)
Drugo vrsto ognja v strehi preprečite tako, da se držite nekaterih protipožarnih ukrepov. Gasilni aparat naj bo vedno pri roki!
Skratka, potem ko ste poskrbeli za varnost v temeljito očiščeni kuhinji, v 2 dcl mlejka dodate 3 dl sladke smetane Pomurskih mlekarn in to zmes kuhate. Dodate še semena 2 vanilijevih strokov in 1 cel strok, iz katerega ste odvzeli semena. V drugi posodi stepete še 8 rumenjakov in 50 g sladkorja v jajčno penasto zmes. Jajčno in smetanovo zmes združite v eksplozivno mešanico in čakate na Viktorja!
Šala. :) Ni še konec! To zmes kuhate na vodi, oziroma na pari v zgornji etaži. V spodnjem piskru je vrela voda. Kremo nalijemo v posodice, pustimo, da se ohladi, posipamo z rjavim sladkorjem in požgemo. Ob gašenju ognja v strehi počakate na vašega domačega Kul Viktorja, da podeli kipec in pohvale. Če ga po devetih nadaljevanjih Lejko? Lejko! še nimate, je zdaj zadnji čas, da ga določite.
Držimo pesti za vaš dopust in za vaš recept!
Želim vam, da si s tokratno sladico prav vsi prislužite Kul Viktorja! Pa ne tistega iz lokalne gasilske brigade. :)
Če se boste ob kuhanju Lej! Ko Kreme Požganke zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!
Dober tek!
P.S.: V 10. nadaljevanju boste videli, kje in kako nastajajo izdelki Pomurskih mlekarn, čez poletje si lahko ogledate vsa dosedanja nadaljevanja, jeseni pa vas ponovno čakajo nove kulinarične uganke, recepti in jedi na www.pomurske.mlekarne.si in na Facebook profilu Lejko? Lejko!
Sestavine na ednouk:
- 2 dl Pomurskega mlejka
- 3 dl sladke smetane Pomurskih mlekarn
- 2 vanilijeva stroka
- 8 jajc (rumenjakov)
- 50 g sladkorja (dobri 2 jedilni žlici)
- 4 žlice rjavega sladkorja
- gorilnik
- 2 jagodi (možnost v primeru prave Požganke)