LEJKO! recepti
Vsako soboto NOVA epizoda!
Po vsakem premiernem predvajanju bodo vse epizode dostopne ves čas in si jih lahko kadarkoli ponovno ogledate!
Preizkusite se v reševanju kulinarične uganke tudi vi! S fotografijami in videoposnetki svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov, se potegujete za 3 Brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!
Za pakete se lahko v nekaterih izzivih potegujete tudi z všečkanjem in delitvijo aktualnih receptov, zato ažurno spremljajte našo Facebook stran Lejko!
Jesenska sezona - 1. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Torta Kiseljak Veseljak
Sestavine:
- tortno dno
Za nadev:
- 4 listi želatine
- 380 g Slovenske domače skute
- 25 ml sladke smetane Pomurskih mlekarn
- 150 g sladkorja v prahu
- 500 g malin
Priprava:
Tortno dno lahko naredimo iz biskvitnega testa ali pa ga pripravimo iz 100 g masla in 25 dag biskvitnih ali piškotnih drobtin (maslo stopimo, dodamo zdrobljene kekse, dobro premešamo, porazdelimo po modelu in potlačimo).
Želatino namočimo v hladni vodi, skuto pretlačimo in ji dodamo sladkor v prahu. Želatino ožamemo in jo raztopimo v malininem soku na rahlem ognju, dodamo k skutni masi, premešamo, dodamo še 250 g malininega pireja in stepeno smetano. Vse še enkrat rahlo premešamo. Kremo porazdelimo po modelu. Ohladimo v hladilniku.
Torto vzamemo iz tortnega modela in okrasimo s preostalimi malinami.
Jesenska sezona - 2. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Prekmurska raca (cela ali pa le prsa)
Sestavine:
- 2 kg race
- 2 čebuli, narezani na četrtine
- 2 korena, narezana na večje kose
- 2 stroka česna
- nekaj brinovih jagod, lovorjev list, sol, poper
- 1 čajna žlička pomarančne lupinice
- 1 žlička medu
Priprava:
Z mešanico soli, popra, pomaračne lupinice in medu premažemo raco, jo položimo v pekač na zrezano zelenjavo, brinove jagode in lovorjev list in pečemo pribl. 1h 30 min na temperaturi cca 150 °C, nazadnje pa jo ob visoki temperaturi še lepo zapečemo.
Med peko jo ves čas polivamo z lastnim sokom.
Vinska omaka
Sestavine:
- 2 žlici Slovenskega surovega masla
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica moke
- kozarec rdečega vina
- pest suhih sliv
- sol, cimet, klinčki, limonina lupinica
- maslo
Priprava:
V ponvi razpustimo 2 žlici masla. Dodamo sladkor, nato pa še moko. Prilijemo polovico vina. Dodamo vse ostale sestavine in ob mešanju kuhamo, dokler omaka ne postane gladka. Dodamo maslo in preostanek vina. Pokuhamo.
Skutni štruklji
Sestavine:
- 0,5 kg Slovenske domače skute
- 1 kisla smetana Pomurskih mlekarn
- 4 jajca
- sol
Priprava:
Vse sestavine dobro zmešamo v enotno maso, ki jo na pomokani in mokri servieti oblikujemo v štruco. Štruco zavijemo v servieto, na koncih zavežemo in kuhamo v osoljeni, rahlo vreli vodi cca 40 minut. Nato vzamemo štruco iz vode, odvijemo in narežemo na rezine.
Jesenska sezona - 3. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Oženjeni žganci - Dödöli
Sestavine:
- 1 kg krompirja (krumplof)
- 800 g moke
- sol
- kisla smetana Pomurskih mlekarn
- čebula
Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga damo kuhat v slano vodo v večji lonec. Vode naj bo za 2 prsta več kot krompirja. Ko je krompir že skoraj kuhan, v lonec vsujemo moko, na sredini lonca pa naredimo luknjo. Pokrijemo in kuhamo še kakšnih 10 minut. Odvečno vodo odlijemo, krompir pretlačimo, nato pa ga z moko zmešamo do gladke mase. V ponvi na maščobi hrustljavo zapečemo na tanke lističe narezano čebulo, jo položimo na kuhinjski papir, v preostanku maščobe v ponvi pa segrejemo kislo smetano. Na krožnik nastrgamo dödöle, jih polijemo s smetano in posujemo s čebulo.
Pijana nevesta
Sestavine za biskvit:
- 3 jajca
- pecilni prašek
- 9 žlic moke
- 9 žlic sladkorja
- 9 žlic olja
- 9 žlic Pomurskega mlejka
Sestavine za nadev:
- za poliv 200 ml Pomurskega mlejka in 50 ml ruma
- za kremo 1 gost vaniljin puding
- za premaz stepena smetana in čokolada za preliv
Priprava:
Za biskvit dobro premešamo vse sestavine. Pečico segrejemo na 200 °C. Maso zlijemo na namaščen model za peko in pečemo 15 minut. Po ohlajenem biskvitu polijemo mleko in rum, nato pa dodamo plast gostega pudinga, ki ga predhodno skuhamo, ter premažemo s sladko smetano in polijemo z raztopljeno čokolado.
Jesenska sezona - 4. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Rižota z bučo
Sestavine:
- 150 g Slovenskega surovega masla
- 1 čebula
- 1,5 skodelica riža (arborio)
- 1 dl dobrega, suhega vina
- cca 400 g pečenega bučnega mesa (najboljša je muškatna)
- 1 l jušne osnove
- par lističev žajblja
Priprava:
V ponvi raztopimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in jo popražimo. Dodamo riž, premešamo in zalijemo z vinom. Ko ta izpari, začnemo riž zalivati z jušno osnovo. Tik pred koncem dodamo še nekaj žajbljevih listov. Pretlačeno bučno meso dodamo v rižoto in premešamo.
Pečena buča
Sestavine:
- 1 buča
- olivno olje, sol
Priprava:
Bučo narežemo na večje kose, ki jih premažemo z olivnim oljem, solimo in jih damo pečt v pečico. Pečena je, ko so robovi že malo zažgani. Jemo jo tako, da meso z žlico strgamo ali pa jo porabimo kot glavno sestavino za npr. rižoto ali bučin pire.
Bučna juha
Sestavine:
- 500 g muškatne buče
- sladka smetana Pomurskih mlekarn
- česen
- olivno olje, sol, poper
Priprava:
Na maščobi popražimo česen, da zadiši. Dodamo na manjše kose narezane bučke. Solimo in skuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom spasiramo. Dodamo smetano in po okusu popramo. Ob postrežbi lahko juho obogatimo s kislo smetano ali pa z bučnim oljem.
Bučkine roladice
Sestavine:
- 1 bučka
- nekaj žlic Slovenske domače skute in kisle smetane Pomurskih mlekarn
- zelišča, sol, poper, olivno olje
Priprava:
Bučko operemo in jo po celi dolžini narežemo na tanke lističe. V posodi zmešamo skuto, kislo smetano, olivno olje in zelišča ter začinimo po okusu. S to maso obložimo bučko in jo zavijemo.
Jesenska sezona - 5. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Smetanska grajova župa
Sestavine:
- 1,2 l vode
- 0,5 kg suhega fižola
- 1 žlico moke
- 2 dl kisle smetane Pomurskih mlekarn
- 2 stroka česna
- kumina, lovorjev list, timijan, majaron, poper, sol
Priprava:
Fižol operemo in ga za nekaj ur namočimo v vodo. Odcejen fižol počasi kuhamo v 1,2 l vode s česnom, lovorjem, kumino in soljo. Ko je kuhan, vanj zakuhamo podmet iz moke in kisle smetane, ter začinimo z timijanom, majaronom in poprom. Serviramo z žlico kisle smetane.
Solata
Sestavine:
- 125 g rukole
- par češnjevih paradižnikov
- 1 hruška
- Ljutomerski sir Ementalec in Lahka livada
- 1 navaden jogurt Pomurskih mlekarn
- oljčno olje, med, sol
Priprava:
Hruške zrežemo na osminke in jih na oljčnem olju popečemo, nato pa polijemo z medom. V večjo skledo damo oprano rukolo, narezane paradižnike in popečene hruške. Začinimo in posujemo z narezanimi koščki sira, hruške pa polijemo z jogurtom, v katerega kanemo nekaj kapljic olivnega olja in balzamičnega kisa.
Jesenska sezona - 6. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Grouzdni rejtaš
Sestavine:
- listnato testo
- 250 g belega grozdja
- 250 g rdečega grozdja
- 250 g Slovenske domače skute
- 100 ml kisle smetane Pomurskih mlekarn
- 70 g drobtin
- 15 g Slovenskega surovega masla
- 100 g sladkorja
- 1 zavoj vanilijevega sladkorja
- 3 jajca
Priprava:
Testo razvaljamo in razvlečemo in ga premažemo z raztopljenim maslom in vodo. Očistimo grozdje, v skuto in kislo smetano pa vmešamo slakor, vanilij slador in 2 jajca. S to maso premažemo testo, dodamo grozdje in drobtine in zavijemo. Položimo na papir za peko v pekač. Pomažemo ga s stepenim jajcem in kislo smetano. Pečemona 180 stopinj cca. 40 minut.
Krapeci
Sestavine:
Za testo:
- 10 dag ostre moke
- 20 dag mehke moke
- 3 g soli
- 1 žlica sladkorja
- 1 zavitek suhega kvasa
- 5 dag Slovenskega surovega masla
- žlica olja
- 2 rumenjaka
- 1,5 dl toplega Pomurskega mlejka
Za nadev:
- 1 l Pomurskega mlejka
- 360 g riža
- 2 zavitka vanilij sladkorja
- sladkor in sol po okusu
- 0,5 kg Slovenske domače skute
- 2 jajci
- 2 do 3 dl kisle smetane
Za poliv:
- 1 jajce
- 3dl sladke smetane Pomurskih mlekarn
- 10 dag mletih orehov
- sladkor po okusu
Priprava:
V moko razdrobimo maslo, dodamo vse ostale sestavine in umesimo v gladko testo. Premažemo z oljem in pustimo počivati. V veliki kozici segrejemo mleko do vretja, dodamo oba sladkorja in sol (po okusu) in dobro opran riž. Kuhamo ob neprestanem mešanju, vendar pazimo, da mleko ne zavre. Ko je riž kuhan, kozico odstavimo in riževo maso ohladimo.
Ko je riževa masa ohlajena, mu dodamo skuto, 2 jajci in smetano. Testo razvaljamo in ga položimo v pekač obložen s papirjem za peko. Na testo zlijemo rižev nadev, ki ga enakomerno posujemo z mletimi orehi in polijemo z jajcem in sladko smetano. Pečemo cca. 20 minut na temperaturi 200C.
Jesenska sezona - 7. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Zdrava malca - Mala malca! Zdrava malica za male in velike!
Sestavine:
- vsi izdelki Pomurskih mlekarn
- med
- marmelade
- zelišča za namaze
- jabolka, ...
Priprava:
Tradicionalni slovenski zajtrk z mlekom, maslom, medom in jabolki dopolnite še z ostalimi izdelki Pomurskih mlekarn in z nekaj domišljije pričarajte na mizo kraljevski zajtrk!
Jesenska sezona - 8. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Shirataki špageti s kozicami v smetanovi omaki
Sestavine:
- 500 g repkov kozic
- 2 zavoja shiritaki špagetov
- pol skodelice sladke smetana Pomurskih mlekarn
- skodelica češnjevca
- sol, poper, peteršilj, bazilika
- kokosova maščoba
Priprava:
Na maščobi nekaj minut pražimo na pol prerezane češnjevce, dodamo repke kozic in mešamo, dokler tekočina ne povre. Dodamo sladko smetano in začinimo. Špagete skuhamo po navodilu in jih stresemo v omako.
Ementaler nageci
Sestavine:
- 200 g Ljutomerskega sira Ementalec
- 1 jajce
- nekaj žlic mletih mandljev
- kokosova maščoba
Priprava:
Ementaler narežemo na cca. pol centimeter debele rezine, pomočimo v razžvrkljano jajce, nato jih povaljamo v mlete mandlje in jih na hitro popečemo.
Čokoladni srčki
Sestavine:
- 150 g temne čokolade
- 25 ml smetane
- 100 g masla
- domači arancini
- rum
Priprava:
V segreti smetani raztopimo čokolado, odstavimo iz štedilnika, nato pa dodamo še ostale sestavine. Modelčke oplaknemo s hladno vodo in jih napolnimo z maso. Ohladimo v hladilniku.
Jesenska sezona - 9. teden
LEJKO RECEPT REJDNI
Miklavževa torta
Sestavine:
Testo:
- 5 rumenjakov
- 5 žlic sladkorja
- 240 g mletih orehov
- 5 velike žlice ostre moke
- noževa konica pecilnega praška
- vanilij sladkor
- sneg iz 5 beljakov
- sok in lupina ene pomaranče
Krema:
- 300 g bele čokolade
- 0,5 l sladke smetane Pomurskih mlekarn
- 0,5 l mascarpone
- lupina ene pomaranče
Priprava:
Za testo iz 5 beljakov stepemo sneg v katerega previdno vmešamo ostale sestavine, tako da dobimo enakomerno zmes. Pečemo v na 180C. Pomarančna krema: Sladko smetano stepemo. Belo čokolado raztopino nad vodno kopeljo. Raztopljeno čokolado in mascarpone previdno vmešamo v sladko smetano in dodamo nastrgano pomarančno lupinico. Pečeno testo vzamemo iz pečice, ohladimo in prerežemo na pol. Oba notranja dela premažemo s pomarančnim sokom, obložimo s fileti pomarančnga mesa. Namažemo kremo in položimo zgornji del testa na spodnjega. Premaz ponovimo tudi na zgornjem delu, nato pa torto v celoti premažemo s pomarančno kremo in jo okrasimo (koščki pomaranče, orehi, makroni, ...).